Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta wieprzowa przepis od babci polecam
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 642
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 642
Składniki
Mięso dzielę siekierką na mniejsze części wrzucam na 1 godzinę do zimnej wody by krew w mięsie sie wymoczyła ,następnie wyciągam mięso z wody daje do dużego garnka daje 1 łyżkę soli ,kilka listków ,ziarna ziela angielskiego i marchewkę zalewam zimna wodą tak by mięso było całkowicie przykryte .Gotuję około 2,5 godziny na średnim ogniu w czasie gotowania zbieram powstałe szumy ,mięso od czasu do czasu należy przemieszać by nie przywarło do dna garnka .
W razie potrzeby w trakcie gotowania dolewam wody gdy sie woda wygotuje by mięso cały czas było przykryte ,mięso ma być miękkie i odchodzić od kości ,gdyby było nadal twarde gotujemy aż będzie miękkie.
Ugotowane mięso wyjmuję z garnka a wywar przecedzam na sitku by pozbyć sie ziaren i drobnych kostek które mogły powstać podczas gotowania mięsa.
Czosnek obieram kroję na drobno umieszczam dobra szczyptę czosnku na dnie miseczek ,daje szczyptę soli i pieprzu ziołowego i prawdziwego ,do miseczek wlewam gorący wywar do opolowy miseczek i uzupełniam rozdrobionym odrywanym od kości mięsem do pełnej miseczki wszystko na koniec jeszcze mieszam w miseczkach
Miseczki z gotową galareta zostawiam na stole by ostygły następnie na całą noc do lodówki by wszystko stężało i można zajadać kto lubi to kropi octem smacznego