Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co powiesz na galette z brokułami? To aromatyczne danie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Sprawdź!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 443
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2780
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14497
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 443
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2780
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14497
Składniki
Brokuł podziel na cząstki i krótko obgotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Przygotuj ciasto. Margarynę z mąką i szczyptą soli posiekaj na stolnicy. Dodaj jajko oraz śmietanę i zagnieć wszystko. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż chwilę na oliwie. Dodaj soli, pieprzu i oregano. Na cebulę i czosnek wrzuć serki, podlej trochę przegotowaną wodą i mieszaj, aż się rozpuszczą. Pamiętaj, kiedy sos jest dość gęsty, wtedy nie spłynie z ciasta.
Schłodzone ciasto wyłóż na blaszkę do tarty i nakłuj widelcem. Włóż do nagrzanego do 190° piekarnika na około 25 minut. Po wyciągnięciu z pieca nałóż na ciasto sos, w sos wbij brokuły. Całość posyp startym serem żółtym. Ponownie włóż do piekarnika na 20-25 minut.