Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co powiesz na galette z brokułami? To aromatyczne danie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Sprawdź!
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 39
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 561
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5513
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 39
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 561
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5513
Składniki
Brokuł podziel na cząstki i krótko obgotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Przygotuj ciasto. Margarynę z mąką i szczyptą soli posiekaj na stolnicy. Dodaj jajko oraz śmietanę i zagnieć wszystko. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż chwilę na oliwie. Dodaj soli, pieprzu i oregano. Na cebulę i czosnek wrzuć serki, podlej trochę przegotowaną wodą i mieszaj, aż się rozpuszczą. Pamiętaj, kiedy sos jest dość gęsty, wtedy nie spłynie z ciasta.
Schłodzone ciasto wyłóż na blaszkę do tarty i nakłuj widelcem. Włóż do nagrzanego do 190° piekarnika na około 25 minut. Po wyciągnięciu z pieca nałóż na ciasto sos, w sos wbij brokuły. Całość posyp startym serem żółtym. Ponownie włóż do piekarnika na 20-25 minut.