Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten prosty i smaczny quiche z grzybami doskonale sprawdzi się w roli jesiennego obiadu. Do jego przygotowania równie dobrze sprawdzą się świeże, suszone jak i mrożone grzyby.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 42
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2295
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 42
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2295
Składniki
Przygotuj dół tarty. Wszystkie składniki wyrób np. w mikserze. Owiń w folię i schłodź przez około 60 minut w lodówce.
Rozwałkuj ciasto i wciśnij do formy na tartę (wcześniej wysmaruj ją tłuszczem i oprósz mąką). Pamiętaj, by ciasto było rozłożone równo. Ponakłuwaj je widelcem. Włóż do lodówki na 30 minut.
Upiecz ciasto w temperaturze około 200 stopni. Wystarczy 15 minut (musi się zezłocić).
Zrób farsz. Świeże grzyby namocz przez noc. Następnie gotuj je na niewielkim ogniu przez około godzinę. Muszą stać się miękkie. Nie dodawaj soli. Odcedź wszystko, ostudź i pokrój.
Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzuć przyprawy i wszystko smaż, aż składniki się zarumienią. Dodaj pokrojone w plastry lub mniejsze kawałki świeże grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Odłóż na bok i odsącz wodę.
W miseczce wymieszaj jajka ze śmietaną i startym serem żółtym. Dodaj pieczarki i grzyby leśnej. Posól i popieprz.
Farsz wyłóż na tartę. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. Możesz podawać jeszcze ciepłą tartę. Na pewno zniknie w mig.