Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadziewana gęś jest potrawą charakterystyczną dla kuchni wielkopolskiej, a przepis zaczerpnięto z tradycyjnej kuchni niemieckiej. Zwyczajowo pieczoną gęś przygotowuje się na 11 listopada, dzień Świętego Marcina, patrona Poznania. W wielu poznańskich restauracjach nadziewana gęś, najczęściej w towarzystwie modrej kapusty, króluje w menu przez cały listopad. Przyrządzenie gęsi jest czasochłonne, lecz efekt wynagradza każdą minutę w kuchni. Sekretem wspaniałego smaku gęsi z kaszą gryczaną jest wcześniejsze marynowanie i długie pieczenie mięsa, dzięki czemu skórka jest chrupiąca, a wnętrze miękkie i soczyste. Potrawa jest idealna na świąteczny stół.
Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca.
Odsłon: 57
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 72
To klasyczna zupa. To jedna z moich ulubionych zup - z ziemniakami i natką pi...
Odsłon: 115
Pulpeciki z sosem koperkowym będą stanowić idealny obiad. Samo przygotowanie...
Odsłon: 129
Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca.
Odsłon: 57
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 72
To klasyczna zupa. To jedna z moich ulubionych zup - z ziemniakami i natką pi...
Odsłon: 115
Pulpeciki z sosem koperkowym będą stanowić idealny obiad. Samo przygotowanie...
Odsłon: 129
Składniki
Opłucz gęś wewnątrz i na zewnątrz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Zmieszaj suche przyprawy z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem jabłkowym. Powstałą marynatą natrzyj gęś (po wierzchu i w środku), włóż do dużej miski, zalej bulionem i winem, a następnie zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki (najlepiej) na całą noc lub kilka godzin. W międzyczasie możesz obracać gęsią, aby dokładniej przeszła marynatą.
Namocz borowiki w gorącej wodzie i zostaw na 60 minut. Następnie odciśnij i drobno pokrój. Rozgrzej głęboką patelnię i wysyp na nią suchą kaszę. Następnie praż kaszę przez około 3-4 minuty, stale mieszając. Po czym zalej kaszę wodą, doprowadź do wrzenia i ugotuj do miękkości na małym ogniu.
Obierz cebulę i marchewkę. Cebulę drobno posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę, aż stanie się miękka. Dodaj marchewkę i smaż kolejne kilka minut. Dorzuć grzyby i po następnych kilku minutach dodaj ugotowaną kaszę. Duś farsz na patelni ok. 4-5 minut, wymieszaj i dopraw solą pieprzem oraz suszonym majerankiem. Wyjmij gęś z marynaty i napełnij jej wnętrze gryczanym nadzieniem. Pamiętaj, aby farsz był włożony dość luźno, ponieważ kasza pęcznieje w trakcie pieczenia. Miejsce łączenia gęsi zepnij wykałaczkami, a dla większej pewności możesz związać mięso sznurkiem.
Jeśli dysponujesz dużym naczyniem żaroodpornym z pokrywką, włóż do niej gęś, jeśli nie – włóż mięso do rękawa do pieczenia i umieść w otwartej brytfance. Do gęsi dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki cebule oraz obrane marchewki w kawałkach. Wlej do mięsa marynatę, w której macerowało się mięso, możesz także dodać plasterki połowy pomarańczy. Szczelnie zamknij rękaw lub nałóż pokrywę naczynia żaroodpornego. Wstaw gęś do pieca nagrzanego do 180°C (opcja góra-dół) i piecz 60 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C stopni i piecz kolejne 2 – 2,5 godziny. Na 20 minut przed końcem możesz zdjąć pokrywkę lub rozciąć worek i piec gęś odkrytą. Dzięki czemu skórka będzie rumiana i chrupiąca. Następnie wyjmij gęś z piekarnika, zostaw na 10-15 minut, krój i podawaj. Gęś bardzo lubi towarzystwo kopytek i buraczków lub modrej kapusty na ciepło.