Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gęś nadziewana suszonymi owocami"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4925
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419085
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4925
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419085
Składniki
1. Utrzyj posiekany czosnek z solą oraz pieprzem. Natrzyj dokładnie mięso na zewnątrz oraz w środku. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Zalej białym winem morele i rodzynki. Zostaw na 10 minut. Pokrój jabłka na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Wymieszaj z zamarynowanymi i pokrojonymi morelami i rodzynkami.
Dodaj majeranek, cynamon, szczyptę soli oraz 2 łyżki miodu. Starannie wymieszaj i napełnij gęś bakaliami. Zszyj otwór. Przełóż do brytfanny.
Rozgrzej piekarnik do 200-220 st. C. Wstaw brytfannę i piecz gęś przez 3 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj bardzo często sosem, który wytopi się z mięsa.
Jak to zrobić?
Czas pieczenia: Drób włóż na tydzień do zamrażalnika. Przemrożone mięso jest bardziej kruche. Gęś będzie bardziej soczysta, jeśli upieczesz ją w foliowym rękawie. Aromat zapewnią jej umieszczone w folii gałązki rozmarynu i tymianku.Źródło: Olivia