Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęś pieczona z jabłkami to rarytas, który wymaga trochę cierpliwości, ale jest łatwy do przygotowania.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11075
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3508
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1197
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4203
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 374
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11075
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3508
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1197
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4203
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 374
Składniki
Umyj gęś (sprawioną, czyli bez podrobów, szyjki, a także bez nadmiaru tłuszczu) i starannie osusz. Jeśli korzystasz z mrożonej, powoli rozmroź.
Rozetrzyj w moździerzu ziele angielskie, owoce jałowca i liście laurowe. Wymieszaj z 1½ łyżki majeranku i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Natrzyj gęś (z zewnątrz i wewnątrz) uzyskaną mieszaniną i solą. Zamarynowaną gęś owiń szczelnie folią spożywczą i włóż na 1-2 doby do lodówki. Przed obróbką cieplną ogrzej do temperatury pokojowej.
Umyj 6 jabłek i usuń z nich gniazda nasienne. Miąższ pokrój na ćwiartki. Przełóż je do miski.
Dołóż do miski żurawinę i resztę majeranku. Wlej cydr. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na kwadrans.
Nadziej gęś przygotowanym farszem. Dokładnie zaszyj lub zepnij wykałaczkami wszystkie otwory.
Przełóż gęś do odpowiednio dużej brytfanny. Podlej cydrem, który został w misce po wyjęciu farszu. Wstaw brytfannę do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez 30 minut bez przykrycia.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C. Przykryj brytfannę i piecz gęś dalej przez około 60 minut na każdy kilogram mięsa (czyli np. 4 godziny przy 4-kilogramowej gęsi).
W połowie pieczenia (i na koniec) zlej z brytfanny nadmiar tłuszczu (wykorzystaj go do innych celów). Na 45 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrycie. Obłóż gęś cząstkami pozostałych jabłek.
Upieczoną gęś wyjmij z piekarnika. Podziel na porcje po około kwadransie.