Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 58
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 721
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 58
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 721
Składniki
Sprawioną gęś umyj i osusz. Natrzyj ją starannie solą oraz pieprzem, polej olejem i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Jabłka umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Z połowy delikatnie wydrąż łyżką środki.
Resztę owoców pokrój na drobne kawałki, po czym wymieszaj z majerankiem i napełnij tuszkę przygotowaną mieszanką. Zszyj ją ostrożnie nicią kuchenną.
Ułóż gęś na blasze piersią do dołu. Wlej szklankę bulionu i piecz około 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C, obróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 2 godziny. Co jakiś czas podlewaj je odrobiną bulionu.
Na 10 minut przed wyjęciem tuszki z piekarnika posmaruj ją warstwą płynnego miodu i połóż obok niej wydrążone jabłka.
Gotową gęś umieść na dużym ozdobionym warzywami półmisku. Wokół niej ułóż jabłka wypełnione pysznymi borówkami ze słoika oraz świeżą żurawiną.Źródło: Kurier TV