Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 77
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 37
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 77
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 37
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Składniki
Sprawioną gęś umyj i osusz. Natrzyj ją starannie solą oraz pieprzem, polej olejem i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Jabłka umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Z połowy delikatnie wydrąż łyżką środki.
Resztę owoców pokrój na drobne kawałki, po czym wymieszaj z majerankiem i napełnij tuszkę przygotowaną mieszanką. Zszyj ją ostrożnie nicią kuchenną.
Ułóż gęś na blasze piersią do dołu. Wlej szklankę bulionu i piecz około 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C, obróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 2 godziny. Co jakiś czas podlewaj je odrobiną bulionu.
Na 10 minut przed wyjęciem tuszki z piekarnika posmaruj ją warstwą płynnego miodu i połóż obok niej wydrążone jabłka.
Gotową gęś umieść na dużym ozdobionym warzywami półmisku. Wokół niej ułóż jabłka wypełnione pysznymi borówkami ze słoika oraz świeżą żurawiną.Źródło: Kurier TV