Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęś z jabłkami i borówkami/żurawiną to klasyk polskiej kuchni. Idealnie sprawdzi się od święta, np. św. Marcina jak i na co dzień. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i każdy sobie z nim poradzi. Gęś z tego przepisu wyśmienicie smakuje, jest soczysta, aromatyczna i pełna smaku.
Gęsiarka, przeciskarka do czosnku, folia aluminiowa
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
Przygotowanie: 1. Z gęsi odcinamy skrzydła i szyję, przeznaczając je na rosół. 2. Gęś oczyszczamy i osuszamy dokładnie w środku i na zewnątrz ręcznikiem papierowym (nie myjemy!!!). 3. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól i całość rozcieramy łyżką. 4. Tak przygotowany czosnek, odstawiamy na ok. 5.minut, bo wówczas czosnek wydziela najwięcej aromatu, ale nie dłużej, bo traci aromat. 5. Do roztartego czosnku dodajemy roztarty w ręce majeranek, pieprz oraz inne zioła, np. rozmaryn. 6. Mieszanką nacieramy gęś na zewnątrz i wewnątrz. 7. Tak przygotowaną gęś, można od razu zacząć piec lub wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny ale maksymalnie na całą dobę. 8. Jeżeli decydujemy się na pieczenie gęsi zaraz po zapeklowaniu, przygotowujemy nadzienie z jabłek. 9. Umyte, wydrylowane, ale nie obrane jabłka, kroimy na ćwiartki lub ósemki, zależy od ich wielkości. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy borówki lub żurawinę, dżem lub sok malinowy, 2.łyżki przetartego majeranku i całość dokładnie mieszamy. 10. Tak przygotowanym mieszanką, nadziewamy gęś i zaszywamy od strony szyi oraz kupra. 11. Jeżeli gęś była w lodówce, należy ją wyjąć przed pieczeniem na tyle wcześnie, żeby nabrała temperatury otoczenia i dopiero teraz nadziewamy. 12. Końcówki skrzydeł, zabezpieczamy kawałkami foli aluminiowej (okręcamy), żeby się nie spaliły. 13. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni Celsjusza. Gęś wkładamy do żaroodpornego naczynia/gęsiarki grzbietem do góry, a piersiami do dołu. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika, na wierzch kładziemy grube plastry masła. Pod skórkę, również wkładamy pasterki masła. 14. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut bez przykrycia w temperaturze 230 stopni Celsjusza. Po tym czasie podlewamy połową czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie), a następnie zamykamy gęsiarkę pokrywą i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 3 - 4 godziny lub więcej (zależy od wielkości gęsi). Całkowity czas pieczenia to ok. 1 godz. na każdy kilogram sprawionej gęsi – plus 30 minut na „dojście”. 15. Na 30.minut przed końcem pieczenia, obracamy gęś piersiami do góry i dopiekamy już bez przykrycia, podlewając od czasu do czasu wytopionym podczas pieczenia tłuszczem. 16. Po upieczeniu, należy dać „odpocząć” upieczonej gęsi ok. 20.minut. Taki odpoczynek sprawi, że gęś zachowa wszystkie soki i będzie soczysta. 17. Smacznego.