Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna, aromatyczna, soczysta gęsina. w tym przepisie uda, ale gesia pierś też jest znakomita.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10715
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4808
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 923
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10715
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4808
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 923
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Składniki
Gęsinę nacieramy majerankiem, solą i pieprzem, wkładamy do miski lub pojemnika, szczelnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na noc. W dniu pieczenia garnek rzymski razem z pokrywą zalewamy czystą wodą na co najmniej 2 godziny. Gęsinę wkładamy do garnka i wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika, włączamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny. Ostrożnie wyjmujemy garnek, stawiamy na drewnianej desce, pokrywę też (na zimnej powierzchni mogą pęknąć). Ostrożnie łyżką odlewamy tłuszcz do miseczki (przyda się do innych potraw). Wkładamy obrane jabłka, pokrojone w ćwiartki, dodajemy żurawinę, przykrywamy i z powrotem wkładamy do piekarnika na kolejne 0,5 godziny.
Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami (ziemniaki, buraczki, sałata, jak kto lubi). Dobrze nasiąknięty wodą garnek rzymski oddaje ją potrawie w trakcie pieczenia, dzięki czemu danie jest bardzo soczyste. W ten sam sposób można upiec dowolne mięso (wieprzowina, kurczak itp. lub ryby). Należy jednak pamiętać, że garnki rzymskie myjemy tylko wodą bez detergentów i np. zapach ryby czy cebuli może się w nich utrzymywać dłużej i przechodzić do następnych potraw.