Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna, aromatyczna, soczysta gęsina. w tym przepisie uda, ale gesia pierś też jest znakomita.
Dzisiejszy świat ciągle biegnie do przodu. Powstaje coraz więcej urządzeń dzi...
Odsłon: 97
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 10302
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1961
Dzisiejszy świat ciągle biegnie do przodu. Powstaje coraz więcej urządzeń dzi...
Odsłon: 97
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 10302
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1961
Składniki
Gęsinę nacieramy majerankiem, solą i pieprzem, wkładamy do miski lub pojemnika, szczelnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na noc. W dniu pieczenia garnek rzymski razem z pokrywą zalewamy czystą wodą na co najmniej 2 godziny. Gęsinę wkładamy do garnka i wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika, włączamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny. Ostrożnie wyjmujemy garnek, stawiamy na drewnianej desce, pokrywę też (na zimnej powierzchni mogą pęknąć). Ostrożnie łyżką odlewamy tłuszcz do miseczki (przyda się do innych potraw). Wkładamy obrane jabłka, pokrojone w ćwiartki, dodajemy żurawinę, przykrywamy i z powrotem wkładamy do piekarnika na kolejne 0,5 godziny.
Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami (ziemniaki, buraczki, sałata, jak kto lubi). Dobrze nasiąknięty wodą garnek rzymski oddaje ją potrawie w trakcie pieczenia, dzięki czemu danie jest bardzo soczyste. W ten sam sposób można upiec dowolne mięso (wieprzowina, kurczak itp. lub ryby). Należy jednak pamiętać, że garnki rzymskie myjemy tylko wodą bez detergentów i np. zapach ryby czy cebuli może się w nich utrzymywać dłużej i przechodzić do następnych potraw.