Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gęsie udka na kapuście"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 188
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 188
Składniki
Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, zeskrob rdzeń.
Masło stop. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż kapustę oraz strączek i rdzeń wanilii. Dodaj goździki, listki laurowe i łyżkę cukru. Przypraw solą i pieprzem. Potem kapustę podlej octem i ok. 400 ml wody. Duś ok. 2 godzin.
Udka gęsi opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem, oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstaw na godzinę. Potem ułóż w brytfannie, polej 2–3 łyżkami wrzątku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. godziny, polewając wodą i wytwarzającym się sosem. Wyjmij, sos z dna formy przecedź przez sitko.
Jedno jabłko umyj, obierz, pokrój na kawałeczki, dodaj do kapusty po godzinie duszenia. Pozostałe jabłko umyj, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój. Razem z dżemem dodaj je do kapusty 15 minut przed końcem duszenia. Kapustę przypraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z udkami oraz sosem z dna formy. Jako dodatek serwuj np. knedle.Źródło: Naj