Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęsie udka pieczone

Gęsie udka pieczone

Autor:

Przepisów i artykułów: 852 Ocena: 16334

Dodano:

Odsłon: 1083

Udka z gęsi owsianej pieczone w marynacie z białego wina.

Składniki

  • 2 gęsie udka
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu nektarowego wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka umyłem, osuszyłem, natarłem solą ( ok. 1 łyżeczka ) oraz świeżo zmielonym pieprzem.
    Zagotowałem marynatę : wino, oliwę, miód z dodatkiem cynamonu, papryki i rozmarynu. Ostudziłem, Włożyłem do niej udka, dokładnie wymieszałem. Wstawiłem na noc do lodówki.

    Rozgrzałem piekarnik do 120 stopni C. Do naczynia żaroodpornego z pokrywką włożyłem udka, skórką do dołu, dodałem marynatę. Przykryłem i piekłem 2 godziny, następnie odwróciłem je na drugą stronę i piekłem kolejne 2 godziny.
    Pod koniec można piec bez przykrycia, aby skórka bardziej się zrumieniła. Jeśli płynu jest zbyt mało to podlewamy winem i wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń