Do góry

Dania główne Przepis na:

Gniazdka makaronowe

Gniazdka makaronowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 669

Dodano:

Odsłon: 581

Połączenie makaronu i mięsnych kulek.

Składniki

  • gniazda makaronowe wstążki 12 sztuk
  • ser żółty 10 dkg.
  • mięso mielone 50 dkg
  • jako 1 sztuka
  • cwbula 1 sztuka
  • bułka tarta 3 łyżki
  • śmietana kwaśna 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz do smaku
  • sos do spagetti ( ja używam domowej roboty 0,5 litra
  • woda 0,5 litra
  • sos pomidorowo-dyniowy ( mojej roboty) 2 łyżki moża pominąć
  • przecier pomidorowy 2 łyżeczki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gniazdka makaronowe

Przygotowanie

  1. Składniki na farsz ( 50 dkg mięsa mielonego, jajko, cebula, 3 łyżki bułki tartej,1 łyżka kwaśnej śmietany, 2 ząbki czosnku włożyć do miski, doprawić i dokładnie wymieszać. Podzielić na 12 równych części i uformować kulki. Gniazda makaronowe ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

  2. Do każdego gniazda włożyć kulkę mięsa, lekko docisnąć tak aby mięso wypełniło makaronowe gniazdo.

  3. Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos( 0,5 litry domowego sosu do spaghetti, 0,5 litry wody, 2 łyżki sosu pomidorowo-dyniowego, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól, pieprz), wymieszać, zagotować i gorącym zalać makaronowe gniazda. Sosu ma być tyle, aby makaron był przykryty. Posypać startym żółtym serem.

  4. Całość przykryć ,wstawić do nagrzanego piekarnika 180- 200 stopni i piec ok. 40-50 minut. Przed końcem pieczenia odkryć i zapiekać jeszcze 10 minut. Danie jest gotowe jak sos, którym jest zalany makaron zgęstnieje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń