Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gniazdka z rzeżuchą po benedyktyńsku"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 197
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 183
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 197
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 183
Składniki
Mąkę przesiej. Dodaj szczyptę soli, masło i żółtka. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię. Włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Foremki do tarteletek posmaruj masłem, oprósz mąką. Ciasto ponownie połóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj. Wytnij krążki. Wylep nimi foremki. Piecz 20 minut w 180 st.
Zagotuj 1 litr wody z octem, posól. Do gotującej się, ale nie wrzącej wody włóż łyżkę cedzakową. Na nią wbijaj po 1 jajku i gotuj, aż się zetnie. Wyjmij, ostudź. Do każdej z babeczek włóż porcję rzeżuchy. Na tym ułóż jajko. Posyp kosteczkami pomidora.Źródło: Tina