Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po walentynkowym szaleństwie i po ostatnich słodkościach wracam do Was z propozycją nie tylko obiadową, ale również na romantyczną kolację ;) Z czego składa się gniazdo? Z kilku rzeczy, które warto poznać ;)
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11592
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 72
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8019
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155095
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1110
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11592
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 72
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8019
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155095
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1110
Składniki
To danie jest kilkuczęściowe, ale uwierzcie mi każda z nich jest banalnie prosta ;) Zatem zaczynamy od najprostszej, czyli od przygotowania pesto :) Wszystkie składniki wkładamy do rozdrabniacza i blendujemy na jednolitą masę. Szpinak myjemy, osuszamy, a na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy posiekany czosnek, a następnie szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przesmażamy aż zmniejszy swoją objętość. Przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ricottę, jajka, mąkę z bułką tartą, ser i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wstawiamy ciasto do lodówki na 40 minut, po tym czasie wykładamy na posypaną mąką blat i formujemy z ciasta jajka ;) Gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu, gdy gnocchi wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową. W międzyczasie przygotowujemy sos szałwiowy, na rozgrzanej patelni prażymy orzeszki pinii, dokładamy liście szałwii, ser i przez moment smażymy, gdy nasz sos nabierze aromatu, zdejmujemy patelnię z gazu. Pamiętamy aby w tym samym czasie ugotować makaron i po odcedzeniu, wymieszać z pesto. Następnie układamy na makaronie, zawinięte w szynkę parmeńską gnocchi i polewamy z wierzchu sosem, a na koniec posypujemy startym serem. Smacznego!