Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wybrałam naszą kuchnię polską, prostą, ale niebanalną. Bryndza, która w moim rejonie jest produkowana do makaronu została dodana. Do tego wiejskie jajko w koszulce ugotowałam i szczypiorkiem z własnego ogródka posypałam. Żółtko delikatnie się rozlało i z makaronem zmieszało, a bryndza nadała smaku słonawego bardzo, ale to bardzo wyjątkowego. Proste danie, ale smakiem rodzinę moją zaskoczyło i do ulubionych dań dołączyło.
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 687
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34685
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1018
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 687
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34685
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1018
Składniki
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Przekładamy na talerz, dodajemy podzieloną na kawałeczki bryndzę, a na środek makaronu jajko w koszulce. Całość polewamy stopionym masłem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy pieprzem.
Przygotowanie jajka w koszulce: Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę tak, aby powstał nam wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko. Jeśli wir będzie silny, jajko ładnie uformuje się samo, a jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko. Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową.