Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gniecione ziemniaki z piekarnika to niezwykle smaczne i proste do przygotowania danie. Najlepiej zrobić je z młodych, starannie wybranych ziemniaków. Powinny być podobnej wielkości i mieć ładną skórkę. Ostatecznie jednak możesz zrobić gniecione ziemniaki nawet z tych, które pozostały ci z wczorajszego obiadu.
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9303
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1129
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9303
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1129
Składniki
Umyj ziemniaki i dokładnie wyszoruj, nie obierając ze skórek.
Zalej ziemniaki w garnku zimną wodą. Dodaj trochę soli (około łyżeczkę) i zagotuj. Ugotuj ziemniaki al dente. Odcedź i przestudź.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Ułóż na nim przestudzone ziemniaki. Za pomocą szklanki (lub innego narzędzia) spłaszcz każdy na gruby placek.
Posiekaj drobno czosnek i wymieszaj z masłem. Osobno wymieszaj wszystkie przyprawy. Oprósz nimi ziemniaki. Na każdym ziemniaku ułóż niewielką porcję masła czosnkowego.
Wstaw blachę z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez około pół godziny – aż ziemniaki staną się złociste i chrupiące.
Tak przygotowane ziemniaki możesz podać jako przekąskę lub np. dodatek do mięs z grilla.