Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gniecione ziemniaki z piekarnika to niezwykle smaczne i proste do przygotowania danie. Najlepiej zrobić je z młodych, starannie wybranych ziemniaków. Powinny być podobnej wielkości i mieć ładną skórkę. Ostatecznie jednak możesz zrobić gniecione ziemniaki nawet z tych, które pozostały ci z wczorajszego obiadu.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7852
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1040
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13611
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7852
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1040
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13611
Składniki
Umyj ziemniaki i dokładnie wyszoruj, nie obierając ze skórek.
Zalej ziemniaki w garnku zimną wodą. Dodaj trochę soli (około łyżeczkę) i zagotuj. Ugotuj ziemniaki al dente. Odcedź i przestudź.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Ułóż na nim przestudzone ziemniaki. Za pomocą szklanki (lub innego narzędzia) spłaszcz każdy na gruby placek.
Posiekaj drobno czosnek i wymieszaj z masłem. Osobno wymieszaj wszystkie przyprawy. Oprósz nimi ziemniaki. Na każdym ziemniaku ułóż niewielką porcję masła czosnkowego.
Wstaw blachę z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez około pół godziny – aż ziemniaki staną się złociste i chrupiące.
Tak przygotowane ziemniaki możesz podać jako przekąskę lub np. dodatek do mięs z grilla.