Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gnocchi z boczkiem"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Składniki
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć ziemniaki. Gotuj 35-45 min, aż będą miękkie. Odcedź i jeszcze gorące ostrożnie obierz ze skórki (żeby się nie poparzyć możesz to robić trzymając ziemniaki w bawełnianej ściereczce). Ciepłe ziemniaki zgnieć praską lub tłuczkiem.
Rozgniecione ziemniaki wyłóż na stolnicę lub blat kuchenny. Dodaj jajko i stopniowo dosypując mąkę szybko wyrób gładkie ciasto (ilość dodanej mąki zależy od rodzaju ziemniaków; jeśli ciasto będzie bardzo się kleić możesz dodać całą mąkę). Z ciasta uformuj wałeczki grubości kciuka i pokrój je na kawałki po ok. 2 cm. Przesuwając je między palcami nadaj im owalny kształt. Kluseczki możesz pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem. Do jednej ręki weź widelec a do drugiej kawałek ciasta. Połóż je na widelcu, przyciśnij kciukiem, by na kluseczce powstały rowki i przetocz wzdłuż widelca aż na jego koniec. Kluseczki partiami wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmij je łyżką cedzakową. Wystudź.
Na patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż na małym ogniu tak długo, aż wytopią się z niego skwarki. Na drugiej patelni rozgrzej olej oraz masło i podsmaż gnocchi. Kluseczki polej skwarkami i posyp startym serem. Danie doskonałe jest także podane na zimno.
90 minut Porcja: 490 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie