Do góry

Dania główne Przepis na:

Gnocchi z pesto i suszonymi pomidorami

Gnocchi z pesto i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 1981

Dodano:

Odsłon: 1883

Pyszne kluseczki w ciekawym połączeniu.

Składniki

  • Gnocchi: 1 kg ugotowanych obranych ziemniaków
  • ok. 350 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • Pesto: 100 g bazylii
  • 50 g orzeszków pini
  • ząbek czosnku
  • 50 g twardego sera
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Dodatkowo: kilka suszonych pomidorów
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gnocchi z pesto i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki rozgniatamy na puree, solimy, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Po czym dzielimy je na części i z każdej formujemy wałeczki. Oprószamy je mąką i kroimy na ukos. Gnocchi gotujemy partiami w osolonej wrzącej wodzie. wyciągamy jak wypłyną na powierzchnię.

  2. Bazylię przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy podprażone na patelce orzeszki piniowe, czosnek oraz starty ser. Krótko miksujemy.

  3. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, wykładamy kilka łyżek pesto, pokrojone drobno suszone pomidory i ugotowane gnocchi. Całość podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypane startym żółtym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń