Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mięciutkie ziemniaczane kluski z sosem ze świeżych podgrzybków
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12354
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13235
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5489
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12354
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13235
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5489
Składniki
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, odcedzić, tylko lekko ostudzić.
Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zrobić pure. Do gorących ziemniaków dodać mąkę, sól i gałkę muszkatołową, wyrobić ciasto. Na wysypanym mąką blacie uformować z ciasta wałki o średnicy około 1,5 cm, następnie kroić nieduże kluski. Można zostawić je w takim kształcie lub zrobić w nich rowki, używając do tego widelca. Gnocchi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Przygotować sos grzybowy: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone grzyby, podlać winem, dusić 10-15 minut. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Gnocchi wyłożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać tartym parmezanem i listkami rozmarynu.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zapiekać przez 15 minut.