Do góry

Dania główne Przepis na:

gnocchi zapiekane z sosem grzybowym i parmezanem

gnocchi zapiekane z sosem grzybowym i parmezanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 820

Dodano:

Odsłon: 133

mięciutkie ziemniaczane kluski z sosem ze świeżych podgrzybków

Składniki

  • ziemniaki - 500 g
  • mąka pszenna - 100 g
  • sól - pół łyżeczki
  • gałka muszkatołowa - szczypta
  • SKŁADNIKI SOSU:
  • podgrzybki _400 g
  • cebula - 1 nieduża
  • masło - 1 łyżka
  • białe wytrawne wino - pół szklanki
  • śmietana 18 % - 150 ml
  • sól, pieprz
  • parmezan - 30 g
  • rozmaryn - 1-2 gałązki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
gnocchi zapiekane z sosem grzybowym i parmezanem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, odcedzić, tylko lekko ostudzić.

  2. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zrobić pure. Do gorących ziemniaków dodać mąkę, sól i gałkę muszkatołową, wyrobić ciasto. Na wysypanym mąką blacie uformować z ciasta wałki o średnicy około 1,5 cm, następnie kroić nieduże kluski. Można zostawić je w takim kształcie lub zrobić w nich rowki, używając do tego widelca. Gnocchi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

  3. Przygotować sos grzybowy: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone grzyby, podlać winem, dusić 10-15 minut. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

  4. Gnocchi wyłożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać tartym parmezanem i listkami rozmarynu.

  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zapiekać przez 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń