Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Wypróbuj gnocchi ze szpinakiem, które jest kwintesencją kuchni włoskiej. W odróżnieniu do tradycyjnych kopytek kluski ziemniaczane są bardziej delikatne, mają charakterystyczne wgłębienia i dodatek semoliny. Bez problemu jednak je przygotujesz na danie główne albo kolację na ciepło. Całość nie zajmie ci dłużej niż 30 minut.
Jeśli lubisz makarony i pizze, to z pewnością nasz przepis na gnocchi ze szpinakiem również przypadnie ci do gustu. To danie, które jest bardzo często podawane w restauracjach i knajpkach we Włoszech. Kluseczki są wyjątkowo delikatne, miękkie, ale jednocześnie sprężyste. Zrobisz je samodzielnie z naszego przepisu, zachowując odpowiednie proporcje i kroki przygotowania. Jeśli bardzo się spieszysz, możesz też wykorzystać gnocchi ze sklepu, włoskich delikatesów czy supermarketu. Najczęściej znajdują się one w lodówkach, zapakowane próżniowo, zachowując swój smak. Podobnie jest w przepisie na gnocchi w sosie pomidorowym.
Jeśli jednak zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie gnocchi, to możesz je podawać z dodatkami z tego przepisu albo modyfikować pomysły na obiad czy też kolację. Dobrze smakują z sosem śmietanowym, pesto bazyliowym albo same z kolorową sałatką. Jak widzisz, masz wiele opcji do wyboru, w zależności od okazji czy dostępnych składników.
Do gnocchi ze szpinakiem i pomidorkami najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, które mają dużo skrobi i mało wody. Dzięki temu po ugotowaniu i przeciśnięciu przez praskę nie będziesz potrzebować dużej ilości mąki. To z kolei sprawia, że same kluseczki są delikatniejsze i bardziej miękkie.
Niezbyt dobrym pomysłem jest użycie młodych ziemniaków. Mają dużo wody, mało skrobi, przez co będziesz podsypywać je podczas formowania. Wtedy kluski staną się twarde i gumowate.
Nawet najlepsze ziemniaki trzeba po ugotowaniu porządnie odparować. Odstaw je na kilka minut na durszlak. Dzięki temu nie będą rozwadniać ciasta i pozwolą przygotować gnocchi ze szpinakiem lekkie jak chmurka.
Choć samo ciasto na gnocchi ma krótką listę składników, to sposób przygotowania ma ogromne znaczenie dla końcowego efektu. Po dodaniu mąki i żółtek zagniataj ciasto tylko do momentu połączenia składników. Nie wyrabiaj go dłuto, tak jak np. ciasta drożdżowego. Dobrze przygotowane ciasto powinno być lekko sprężyste i zwarte, ale nie twarde.
Kontroluj też ilość mąki. Wiele osób jej dosypuje odruchowo, szczególnie kiedy masa wydaje się trochę lepka. Tymczasem gnocchi powinno być właśnie lekko miękkie przed gotowaniem. Jeśli dasz za dużo mąki, kluski wyjdą zbite i stracą całą swoją delikatność.
Gnocchi gotują się bardzo szybko, od 1,5 do maksymalnie 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Zbyt długie gotowanie sprawia, że się rozpadają, a w środku robią się mokre. A co z wgłębieniami? Wciskając w gnocchi widelec nie tylko nadajesz im ładny wygląd, ale tworzysz rowki, które lepiej łapią sos. Wgłębienia pozwalają też na bardziej równomierne gotowanie się kluseczek. Wbrew pozorom, mają one bardzo duże znaczenie.
Gnocchi ze szpinakiem i pomidorami to danie bazujące na bardzo prostych składnikach: pomidorkach koktajlowych, szpinaku, cebuli, czosnku, parmezanie. Możesz jednak wzbogacić sos o kilka dodatków, które zupełnie odmienią smak tego dania. Dzięki temu za każdym razem odkryjesz je na nowo. Kilka pokrojonych suszonych pomidorów wrzuconych razem ze świeżymi wzbogaci smak sosu o głębsze, słone i lekko dymne nuty. Z kolei garść pokrojonych czarnych oliwek lub kaparów to genialny sposób na wyrazisty akcent. Na koniec możesz też posypać całe danie lekko podprażonymi orzechami włoskimi albo pestkami słonecznika.
Przed podaniem pokrusz kilka kawałków fety lub delikatnego sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzoli) i wmieszaj do gorącego sosu. Dzięki temu uzyskasz kremowy, wyrazisty sos, który otuli gnocchi bogatym smakiem.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19785
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242381
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19785
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242381
Składniki
Zacznij od przygotowania gnocchi. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedź i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Zimnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć za pomocą tłuczka. Następnie dodaj do nich żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Ziemniaczaną masę przełóż na obsypaną mąką stolnicę. Utwórz z niej kulę i podziel na 4 równe części. Każdy z kawałków uformuj w rulon o grubości około 1,5 cm. Za pomocą noża odcinaj 1 cm kawałeczki.
Tak przygotowane kluski wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej.
Pomidorki koktajlowe oraz szpinak umyj i osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i przyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj do momentu, aż pomidorki zmiękną.
Do garnka dodaj przyprawy i szpinak. Podgrzewaj na małym ogniu, aż „zwiędnie”. Kolejno wrzuć gnocchi i trzymaj na ogniu jeszcze przez 2 minuty.
Gotową potrawę wyłóż na talerz i posyp startym parmezanem.