Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi w sosie pomidorowym to obiadowa klasyka wprost ze słonecznej Italii. Te kluseczki, to nic innego jak polskie kopytka przygotowane w nieco innej formie. Do wykonania tego przepisu możesz wykorzystać zarówno gotowe gnocchi, jak i kopytka. Możesz również przygotować je samodzielnie.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 149
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3846
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 275
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 450
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 149
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3846
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 275
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 450
Składniki
Ugotuj gnocchi według instrukcji na opakowaniu producenta.
Cebulę umyj i posiekaj drobno. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Jeśli jej nie masz to pokrój na drobne kawałeczki.
Pomidory zalej wrzątkiem i obierz je ze skórki. Pokrój na średniej wielkości kawałki. Jeśli używasz te z puszki, nie musisz nic z nimi robić. Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni. Dodaj cebulę z czosnkiem i poczekaj aż całość się zeszkli.
Dodaj pomidory, a następnie przecier. Całość dopraw odrobiną cukru, solą, pieprzem. Jeśli wolisz ostry sos, dodaj też szczyptę chilli. Podczas podgrzewania na średnim ogniu, pomidory powinny delikatnie się rozpaść, a sos zagęścić. Gotuj przez kilka minut. Pod koniec dodaj suszoną bazylię.
Gnocchi odsącz z nadmiaru wody. Dodaj na głęboką patelnię do sosu pomidorowego. Całość wymieszaj. Przełóż gnocchi w sosie pomidorowym na głęboki talerz. Każdą porcję posyp parmezanem tartym. Aby dodać odrobinę zielonego koloru, ułóż na talerzach też listki świeżej bazylii.