Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi w sosie pomidorowym to obiadowa klasyka wprost ze słonecznej Italii. Te kluseczki, to nic innego jak polskie kopytka przygotowane w nieco innej formie. Do wykonania tego przepisu możesz wykorzystać zarówno gotowe gnocchi, jak i kopytka. Możesz również przygotować je samodzielnie.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1502
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1387
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 282
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1502
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1387
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 282
Składniki
Ugotuj gnocchi według instrukcji na opakowaniu producenta.
Cebulę umyj i posiekaj drobno. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Jeśli jej nie masz to pokrój na drobne kawałeczki.
Pomidory zalej wrzątkiem i obierz je ze skórki. Pokrój na średniej wielkości kawałki. Jeśli używasz te z puszki, nie musisz nic z nimi robić. Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni. Dodaj cebulę z czosnkiem i poczekaj aż całość się zeszkli.
Dodaj pomidory, a następnie przecier. Całość dopraw odrobiną cukru, solą, pieprzem. Jeśli wolisz ostry sos, dodaj też szczyptę chilli. Podczas podgrzewania na średnim ogniu, pomidory powinny delikatnie się rozpaść, a sos zagęścić. Gotuj przez kilka minut. Pod koniec dodaj suszoną bazylię.
Gnocchi odsącz z nadmiaru wody. Dodaj na głęboką patelnię do sosu pomidorowego. Całość wymieszaj. Przełóż gnocchi w sosie pomidorowym na głęboki talerz. Każdą porcję posyp parmezanem tartym. Aby dodać odrobinę zielonego koloru, ułóż na talerzach też listki świeżej bazylii.