Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi w sosie pomidorowym to obiadowa klasyka wprost ze słonecznej Italii. Te kluseczki są bardzo podobne do polskich kopytek przygotowanych w nieco innej formie. Charakterystyczne małe i delikatne kuleczki mają krótkie wgłębienia. Poza tym do ziemniaków, z których głównie się składają, dodaje się semolinę. Do wykonania tego przepisu na gnocchi w sosie pomidorowym możesz wykorzystać zarówno włoskie, jak i polskie kuleczki.
Dzięki temu przepisowi na gnocchi w sosie pomidorowym przygotujesz bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Podaje się je na półmisku, ozdobione świeżą bazylią i oprószone dużą ilością parmezanu. Wbrew pozorom, sos jest tam serwowany w dość rzadkiej formie. Czasami miesza się go z mozzarellą. Przygotowuje się go bardzo szybko, dlatego woda nie jest w stanie odparować. W polskiej wersji proponujemy chwilę cierpliwości, aby uzyskać pięknie kremową konsystencję.
W naszym przepisie na gnocchi w sosie pomidorowym bardzo ważny jest przecier pomidorowy oraz same pomidory. Świeże warzywa możesz zamienić na puszkę. Do tego oczywiście przygotuj cebulę, czosnek, odrobinę cukru suszoną bazylię i tłuszcz do smażenia. Do podania, tak jak w Italii, proponujemy parmezan i świeżą bazylię.
Przepis jest wyjątkowo wdzięczny. Wykorzystuje się w nim proste, dostępne składniki, a jednocześnie daje ogromne pole do popisu w kwestii doprawienia, dodatków oraz podania. Możesz też zdecydować o ostrości tego dania głównego, dodając opcjonalnie papryczkę chili albo rezygnując z niej. To propozycja na szybki obiad w tygodniu, ale też świetny pomysł na nieskomplikowaną kolację w gronie najbliższych.
Włoskie sklepy, a nawet markety, oferują dziś bardzo dobre jakościowo gotowe gnocchi, najczęściej w lodówkach lub pakowane próżniowo. To świetna opcja, kiedy chcesz przygotować szybki obiad w mniej niż 30 minut. Wystarczy je ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej ok. 2-3 minuty w osolonej wodzie).
Do gnocchi w sosie pomidorowym możesz też przygotować samodzielnie włoskie kluseczki. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Potrzebujesz do tego prostych składników: ziemniaków, mąki (najlepiej semoliny), żółtka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Szczegółowe składniki i przygotowanie znajdziesz w przepisie na gnocchi ze szpinakiem i pomidorami.
W podstawowej wersji sosu wystarczy przecier pomidorowy, świeże lub krojone pomidory, cebula, czosnek i suszona bazylia. Jeśli jednak masz ochotę, możesz w prosty sposób nadać mu nowy wymiar i uczynić go jeszcze bardziej wyjątkowym. Dodaj kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki, które dodadzą śródziemnomorskiego smaku. Z kolei kapary wprowadzą przyjemną wyrazistą nutę. Do gnocchi w sosie pomidorowym pasują pokrojone w paski suszone pomidory w oleju, a także... wino. Dodanie 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina na etapie, gdy cebula z czosnkiem się smaży, pozwoli odparować alkohol i zostawi głęboki posmak.
Przede wszystkim zachowaj proporcje z naszego przepisu na gnocchi w sosie pomidorowym z cebulą i czosnkiem. Najpierw zeszklij dodatki, a dopiero potem dodaj pomidory i przecier. Aby przełamać kwaskowaty posmak, wsyp cukier, a także przyprawy. Od tego momentu gotuj sos co najmniej 10-15 minut na średnim ogniu. Dzięki temu nadmiar wody odparuje, a smaki skoncentrują się i pogłębią. Jeśli po tym czasie sos wciąż wydaje się za rzadki, gotuj go jeszcze kilka minut bez przykrycia, mieszając co jakiś czas. Jeśli używasz szczypty papryczki chili mielonej, wsyp ją po dodaniu pomidorów i passaty.
Jeśli lubisz aksamitne sosy, możesz go na koniec zmiksować składniki blenderem ręcznym – uzyskasz wtedy kremową konsystencję. Jednak bardziej naturalnie wygląda to danie bez miksowania. Ciekawym trikiem jest też dodanie odrobiny masła na koniec gotowania.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7674
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 95
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7674
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 95
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258479
Składniki
Ugotuj gnocchi według instrukcji na opakowaniu producenta.
Cebulę umyj i posiekaj drobno. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Jeśli jej nie masz to pokrój na drobne kawałeczki.
Pomidory zalej wrzątkiem i obierz je ze skórki. Pokrój na średniej wielkości kawałki. Jeśli używasz te z puszki, nie musisz nic z nimi robić. Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni. Dodaj cebulę z czosnkiem i poczekaj aż całość się zeszkli.
Dodaj pomidory, a następnie przecier. Całość dopraw odrobiną cukru, solą, pieprzem. Jeśli wolisz ostry sos, dodaj też szczyptę chilli. Podczas podgrzewania na średnim ogniu, pomidory powinny delikatnie się rozpaść, a sos zagęścić. Gotuj przez kilka minut. Pod koniec dodaj suszoną bazylię.
Gnocchi odsącz z nadmiaru wody. Dodaj na głęboką patelnię do sosu pomidorowego. Całość wymieszaj. Przełóż gnocchi w sosie pomidorowym na głęboki talerz. Każdą porcję posyp parmezanem tartym. Aby dodać odrobinę zielonego koloru, ułóż na talerzach też listki świeżej bazylii.