Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Wypróbuj gnocchci ze szpinakiem i pomidorami. Ziemniaczane kluski przygotujesz w zaledwie 30 minut. Możesz podawać je z ulubionym sosem i prostą sałatką lub tak jak my ze szpinakiem i słodkimi pomidorkami koktajlowymi.
Polecam.
Odsłon: 539
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 456
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 319
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 47
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 780
Polecam.
Odsłon: 539
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 456
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 319
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 47
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 780
Składniki
Zacznij od przygotowania gnocchi. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedź i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Zimnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć za pomocą tłuczka. Następnie dodaj do nich żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Ziemniaczaną masę przełóż na obsypaną mąką stolnicę. Utwórz z niej kulę i podziel na 4 równe części. Każdy z kawałków uformuj w rulon o grubości około 1,5 cm. Za pomocą noża odcinaj 1 cm kawałeczki.
Tak przygotowane kluski wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej.
Pomidorki koktajlowe oraz szpinak umyj i osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i przyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj do momentu, aż pomidorki zmiękną.
Do garnka dodaj przyprawy i szpinak. Podgrzewaj na małym ogniu, aż „zwiędnie”. Kolejno wrzuć gnocchi i trzymaj na ogniu jeszcze przez 2 minuty.
Gotową potrawę wyłóż na talerz i posyp startym parmezanem.