Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Wypróbuj gnocchci ze szpinakiem i pomidorami. Ziemniaczane kluski przygotujesz w zaledwie 30 minut. Możesz podawać je z ulubionym sosem i prostą sałatką lub tak jak my ze szpinakiem i słodkimi pomidorkami koktajlowymi.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 489
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21963
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 489
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21963
Składniki
Zacznij od przygotowania gnocchi. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedź i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Zimnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć za pomocą tłuczka. Następnie dodaj do nich żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Ziemniaczaną masę przełóż na obsypaną mąką stolnicę. Utwórz z niej kulę i podziel na 4 równe części. Każdy z kawałków uformuj w rulon o grubości około 1,5 cm. Za pomocą noża odcinaj 1 cm kawałeczki.
Tak przygotowane kluski wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej.
Pomidorki koktajlowe oraz szpinak umyj i osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i przyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj do momentu, aż pomidorki zmiękną.
Do garnka dodaj przyprawy i szpinak. Podgrzewaj na małym ogniu, aż „zwiędnie”. Kolejno wrzuć gnocchi i trzymaj na ogniu jeszcze przez 2 minuty.
Gotową potrawę wyłóż na talerz i posyp startym parmezanem.