Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie – zapieczone w całości, z rozpływającą się mozzarellą jest po prostu pyszne. I choć nie ma w nim mięsa, mój mięsożerny mąż bardzo je lubi :)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36001
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1308
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1793
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36001
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1308
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1793
        
        
                Składniki
Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości i studzimy. Obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, żółtka, starty parmezan, trochę soli i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałek, kroimy małe kawałki i spłaszczamy je widelcem (jak ciasto lepi się do widelca, kluski i widelec lekko przesypuję mąką). W garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy kluski ok. 5 min. - aż wypłyną na wierzch. Ugotowane gnocchi wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, przekładamy na talerz i skrapiamy oliwą.
Cebule i ząbki czosnku obieramy i siekamy. Podsmażamy na patelni dodając odrobinę oliwy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na patelnię dokładamy ugotowane gnocchi i mieszamy. Przekładamy do formy żaroodpornej. Dokładamy osączone z zalewy kulki mozzarelli. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (aż ser się rozpuści).