Do góry

Dania główne Przepis na:

Gnocci w pomidorach

Gnocci w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2505

Dodano:

Odsłon: 7292

Przepyszne danie – zapieczone w całości, z rozpływającą się mozzarellą jest po prostu pyszne. I choć nie ma w nim mięsa, mój mięsożerny mąż bardzo je lubi :)

Składniki

  • Ziemniaki - 600 g
  • Żółtko - 2 szt.
  • Parmezan - 50 g
  • Mąka pszenna - 150 g
  • Cebula - 2 szt.
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Papryka - żółta, zielona lub czerwona (lub mix)- 100 g
  • Papryczka chili - 1/2 szt.
  • Pomidory z puszki - 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe - 250 g
  • Mozzarella - kulki - 150 g
  • Oliwa - 2-3 łyżeczki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Gnocci w pomidorach

Przygotowanie

  1. Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości i studzimy. Obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, żółtka, starty parmezan, trochę soli i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałek, kroimy małe kawałki i spłaszczamy je widelcem (jak ciasto lepi się do widelca, kluski i widelec lekko przesypuję mąką). W garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy kluski ok. 5 min. - aż wypłyną na wierzch. Ugotowane gnocchi wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, przekładamy na talerz i skrapiamy oliwą.

  2. Cebule i ząbki czosnku obieramy i siekamy. Podsmażamy na patelni dodając odrobinę oliwy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na patelnię dokładamy ugotowane gnocchi i mieszamy. Przekładamy do formy żaroodpornej. Dokładamy osączone z zalewy kulki mozzarelli. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (aż ser się rozpuści).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń