Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie – zapieczone w całości, z rozpływającą się mozzarellą jest po prostu pyszne. I choć nie ma w nim mięsa, mój mięsożerny mąż bardzo je lubi :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1083
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2875
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 968
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14704
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1083
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2875
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 968
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14704
Składniki
Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości i studzimy. Obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, żółtka, starty parmezan, trochę soli i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałek, kroimy małe kawałki i spłaszczamy je widelcem (jak ciasto lepi się do widelca, kluski i widelec lekko przesypuję mąką). W garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy kluski ok. 5 min. - aż wypłyną na wierzch. Ugotowane gnocchi wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, przekładamy na talerz i skrapiamy oliwą.
Cebule i ząbki czosnku obieramy i siekamy. Podsmażamy na patelni dodając odrobinę oliwy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na patelnię dokładamy ugotowane gnocchi i mieszamy. Przekładamy do formy żaroodpornej. Dokładamy osączone z zalewy kulki mozzarelli. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (aż ser się rozpuści).