Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Należysz do drużyny wielbicieli naleśników czy gofrów? Nawet jeśli nie wyobrażasz sobie sobotniego śniadania bez pysznych naleśników z serem bądź dżemem, warto zmienić ten nawyk i wypróbować ten przepis na gofry z mąki migdałowej. Gwarantujemy, że gofry wyjdą chrupiące na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Najlepszymi dodatkami będzie bita śmietana i świeże owoce, ale sprawdzi się także miód, syrop klonowy, krem czekoladowy lub domowa konfitura.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 127
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 226
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 127
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 226
Składniki
W misce robota kuchennego ubij jajka na lekką pianę, utrwal cukrami i ubijaj, aż przestaniesz słyszeć chrzęst rozcieranego cukru. Następnie dodaj śmietanę i wodę lub mleko. Wymieszaj masę mikserem lub łyżką. Po czym dodaj przesianą i połączoną mąkę migdałową z sodą oczyszczoną i sól. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Masa powinna być gęsta, jednak jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka lub wody.
Rozgrzej gofrownicę. W zależności od modelu użyj odrobiny oleju do posmarowania urządzenia lub pomiń ten krok. Wylej odpowiednią porcję ciasta do gofrownicy, rozprowadzając je, by osiągnąć równomierną warstwę. Trzymaj gofry w urządzeniu około 4-5 minut, aż uzyskasz złoty kolor.
Gofry podawaj zaraz po wyjęciu z gofrownicy i udekoruj ulubionymi dodatkami. W wersji na zimno także stworzą apetyczną przekąskę.