Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki to bardzo smaczna potrawa na każdą okazję. Wymagają trochę pracy, ale są proste i łatwe w wykonaniu.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1106
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 973
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14714
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1106
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 973
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14714
Składniki
Ze środka kapusty wyciąć głąb, następnie włożyć do dużego garnka z osoloną wodą i zagotować. Oddzielać sparzone liście i wyciągać z wody stopniowo. Delikatnie odciąć z każdego liścia zgrubienia.
Mięso zmielić i włożyć do miski. Ryż i kaszę ugotować, odsączyć i wystudzić. Dodać do mięsa, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Na liść kapusty nakładać porcję farszu i zawijać (najpierw złożyć boki do środka, a następnie zwinąć do końca liścia) podobnie jak krokiety.
Dno dużego garnka wyłożyć liśćmi kapusty i układać ciasno jeden przy drugim zawinięte gołąbki. Na wierzch przykryć liśćmi kapusty. Zalać gołąbki bulionem i przykryć pokrywką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 1,5 - 2 godzin. Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.