Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne gołąbki z nadzieniem mięsno - ryżowym. Z podanego przepisu wychodzi 24 gołąbki.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22579
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14900
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4684
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44568
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 630
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 653
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22579
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14900
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4684
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44568
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 630
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 653
Składniki
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty.
Z sparzonej kapusty zdejmujemy 24 liście, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków, pozostałą część kapusty kroimy i układamy na dno garnka.
W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować porcję rosołową z kurczaka i przygotujemy z tego wywar do zalania gołąbków. Gdy zacznie gotować się kurczak zdejmujemy szumowiny, doprawiamy do smaku, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową (swojską), lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz i po ugotowaniu do miękkości mięsa oddzielamy je od kości i kroimy na drobno.
Łączymy zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy farsz na gołąbki.
Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając porcję farszu w liść kapusty.
Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę.
Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki.
Przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba.
Ugotowane gołąbki w sosie pomidorowym. Podając gołąbki musimy zagęścić sos w oddzielnym garnczku.
Smacznego