Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki

Gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 4017

Dodano:

Odsłon: 5666

Przepis na tradycyjne gołąbki z mięsem ,warzywami i ryżem . Wbrew pozorom nie są aż tak pracochłonne. Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 woreczki ryżu ( nie parboiled )
  • 3 marchewki
  • 1/2 selery
  • 1 piertruszka
  • przyprawy sól,pieprz ,magii (według uznania )
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Kapustę całą główkę (wyciąć głąb z kapusty)opłukać, włożyć do garnka do gotującej wody i obgotować,aby zmiękły liście i można było z nich formować gołąbki.
    Do mięsa mielonego dodajemy startą marchew ,seler i pietruszkę przyprawy i ugotowany według przepisu na kartoniku ryż (ostudzony )
    (doprawić według uznania). Wszystko razem mieszamy ,i dobrze wyrabiamy dłonią ,mięso rozkładamy na liściu i formujemy gołąbki
    Dno garnka, wykładamy liście kapusty lub folię aluminiową i na nich układamy gołąbki ,można ułożyć je warstwowo.
    Na każdego gołąbka można położyć plasterek masła lub boczku
    Zalewamy je bulionem ( z kostki rosołowej ) Z wywaru z gołąbków można przygotować sos pomidorowy .
    Gotujemy 30 - 40 minut

  2. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń