Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 4311
Dodano: 26.06.2017
Odsłon: 7556
5-6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie:
Kapustę całą główkę (wyciąć głąb z kapusty)opłukać, włożyć do garnka do gotującej wody i obgotować,aby zmiękły liście i można było z nich formować gołąbki.
Do mięsa mielonego dodajemy startą marchew ,seler i pietruszkę przyprawy i ugotowany według przepisu na kartoniku ryż (ostudzony )
(doprawić według uznania). Wszystko razem mieszamy ,i dobrze wyrabiamy dłonią ,mięso rozkładamy na liściu i formujemy gołąbki
Dno garnka, wykładamy liście kapusty lub folię aluminiową i na nich układamy gołąbki ,można ułożyć je warstwowo.
Na każdego gołąbka można położyć plasterek masła lub boczku
Zalewamy je bulionem ( z kostki rosołowej ) Z wywaru z gołąbków można przygotować sos pomidorowy .
Gotujemy 30 - 40 minut
Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)