Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95730
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1908
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5725
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5726
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95730
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1908
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5725
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5726
Składniki
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. W kapuście wycinamy głębia i wkładamy kapustę do gotującej się wody. Co jakiś czas wyciągamy ugotowane liście. Aż do momentu gdy wszystkie liście będą ugotowane.
Drobno kroimy 2 cebule, podsmażamy na masełku i dodajemy do surowego mięsa mielonego. Mieszamy.
Gotujemy kaszę z ryżem. Gorące dajemy do farszu, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Całość dobrze mieszamy.
Z każdego liścia odkrawamy gruby nerw liścia. Liście rozkładamy i wykładamy farsz. Formujemy kształt gołąbków.
Spód naczynia żaroodpornego przykrywamy liściem kapusty. Układamy ciasno gołąbki. Na górę gołąbków do naczynia żaroodpornego również dajemy liście kapusty. Gołąbki podlewamy wodą. Ok. 0,5 l, jeżeli mamy większe naczynie. Jeżeli mniejsze to ok. 1 szkl.
Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika. Gołąbki z młodej kapusty trzymać w piekarniku do 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Jeżeli mamy białą kapustę to pieczemy ok. 2 godzin. Smacznego.