Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robiła je moja babcia, mama i ja teraz. Na pewno kiedyś i córka z synową będą robiły. Robię rzadko, ale jak już to bardzo dużo. Zbliża się Wszystkich Świętych, to jak co roku, będę je robić. Polecam przepis.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416552
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416552
Składniki
Kapustę gotować w dużym garnku. Co jakiś czas zdejmować ugotowane liście.Odkroić części twarde I odkładać. Można to zrobić dzień wcześniej.
Ryż ugotować i ostudzić.Mięso podsmażyć,oraz cebulę.Też przestudzić.
W misce rozmącić jajka,dodać ryż,mięso,cebulę,przyprawy.Wszystko wymieszać.
Kłaść dużą łyżką farsz, na liście kapusty i zawijać gołąbki. Boki wepchnąć w środki gołąbka.
Gołąbki układać w dużym garnku. Na dno ułożyć odkrojone części liści i uszkodzone.
Całość w garnku zalać ok.1,5 l.rosołu z przecierem pomidorowym.Na górę poukładać liście z kapusty,przykryć garnek i piec w piekarniku ok.2 godz.
Na tym rosole zrobić sos pomidorowy. Gołąbki przed podaniem, można przysmażyć na patelni. Albo podgrzać w mikrofalówce, czy ponownie zapiec w piekarniku. Podawać z sosem pomidorowym, albo keczupem.
Można też zrobić z kapusty włoskiej, ale krócej dusić, bo liście delikatne.