Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z mięsem mielonym, takie jak robi mama :D
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3825
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414658
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2366
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3825
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414658
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2366
Składniki
Ryż zagotowałem w dwóch szklankach wody i zostawiłem pod przykryciem (ma wchłonąć wodę ). Posiekaną cebulę podsmażyłem na złoto. Mięso wymieszałem z ryżem, cebulką, jajkiem i przyprawiłem do smaku.
Głąb z kapusty należy wyciąć lub przynajmniej naciąć aby liście się łatwo wyciągały. Do dużego garnka włożyłem kapustę, zagotowałem, a następnie zostawiłem na małym ogniu i pojedynczo obrywałem z niej sparzone liście.
Dno garnka wyłożyłem liśćmi kapusty (takimi które nie nadawały się do gołąbków)
W liściach zawijałem nadzienie jak roladki i układałem na sitku do gotowania. Można również użyć odwróconego talerza, aby gołąbki nie dotykały dna garnka.
Gołąbki muszą być ułożone bardzo ciasno, żeby się nie rozpadały podczas gotowania. Jeżeli gołąbków jest dużo można je układać piętrowo. Górę przykryłem liśćmi kapusty.
Gołąbki zagotowałem a następnie zostawiłem na małym ogniu na 1,5-2 godziny. (Do miękkości liści). Można podawać z ziemniakami, chlebem, w sosie pomidorowym lub suche.
Sos pomidorowy: Pomidory ze słoika/puszki zagotowuję, miksuję dodaję pieprz, sól i zioła prowansalskie. Zabielam śmietaną. W sezonie robię sos ze świeżych pomidorów.
Przemycamy zdrowie: Do farszu można przemycić: kurkumę, otręby, płatki owsiane, siemię lniane :D