ULUBIONE DANIE MOICH DOMOWNIKÓW
GOŁĄBKI
Składniki
- kapusty (razem do 2 kg ), 2
- mięso mielone mieszane, 1kg
- woreczek ugotowanego ryżu, 1
- koncentrat pomidorowy
- marchewki, 3
- kawałek selera
- mała cebula, 1
- sól ,pieprz ,wegeta
- oliwa, 3łyżki
- listek laurowy,zielę angielskie
- kostka wołowa
Składniki
- kapusty (razem do 2 kg ), 2
- mięso mielone mieszane, 1kg
- woreczek ugotowanego ryżu, 1
- koncentrat pomidorowy
- marchewki, 3
- kawałek selera
- mała cebula, 1
- sól ,pieprz ,wegeta
- oliwa, 3łyżki
- listek laurowy,zielę angielskie
- kostka wołowa
Etapy przygotowania
Wyciąć głąby,kapustę sparzyć w osolonej wodzię ,delikatnie zdejmując liście
Mięso wymieszać z ryżem ,dodać jajko ,ja zawsze ścieram do farszu na drobnej tarce 1 marchewkę ,ścieram też kawałek selera ,dodaję drobno pokrojoną cebulę ,oraz trochę sparzonej bardzo drobno pokrojonej kapusty , 3 łyżki oliwy ,sól , pieprz ,wegeta .
Następnie zawijam przygotowane mięso w kapustę , obsmażam na patelni ,przekladam do szerokiego garnka wyłożonego liśćmi kapusty ,
Na pozostaly tłuszcz wlewam trochę wody ,dodaję koncentrat pomidorowy ,kostkę wołową knorr,wegeta ,listek ,ziele , trochę podgotuję ,następnie wlewam do garnka ,do gołąbków gotuję na malym ogniu ,około 40 minut .
Przepis w Waszym wykonaniu (10)
Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 115
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
Odsłon: 129
Ostatnio komentowane przepisy
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 115
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
Odsłon: 129
Składniki
- kapusty (razem do 2 kg ), 2
- mięso mielone mieszane, 1kg
- woreczek ugotowanego ryżu, 1
- koncentrat pomidorowy
- marchewki, 3
- kawałek selera
- mała cebula, 1
- sól ,pieprz ,wegeta
- oliwa, 3łyżki
- listek laurowy,zielę angielskie
- kostka wołowa
Wyciąć głąby,kapustę sparzyć w osolonej wodzię ,delikatnie zdejmując liście
Mięso wymieszać z ryżem ,dodać jajko ,ja zawsze ścieram do farszu na drobnej tarce 1 marchewkę ,ścieram też kawałek selera ,dodaję drobno pokrojoną cebulę ,oraz trochę sparzonej bardzo drobno pokrojonej kapusty , 3 łyżki oliwy ,sól , pieprz ,wegeta .
Następnie zawijam przygotowane mięso w kapustę , obsmażam na patelni ,przekladam do szerokiego garnka wyłożonego liśćmi kapusty ,
Na pozostaly tłuszcz wlewam trochę wody ,dodaję koncentrat pomidorowy ,kostkę wołową knorr,wegeta ,listek ,ziele , trochę podgotuję ,następnie wlewam do garnka ,do gołąbków gotuję na malym ogniu ,około 40 minut .
mniam mniam!! wlasnie zabieram sie za robote, uwielbiam z ryzem , ale....z samym miesem jeszcze bardziej tzw. kapusta faszerowana ale dodaje jeszcze CZOSNKU!!! pychaaaaaa!!
Uwielbiam gołąbki i moi domownicy tez,a Twoje są naprawdę pyszne,zresztą jak wszystko.Twoje potrawy to arcydzieła,gotowane ze smakiem a o dekoracji już nie wspomnę.Rób tak dalej powodzenia.
cudnie wygląda
Po pierwsze to są najnormalniejsze w świecie gołąbki,a ilość ryżu zależy do gospodyni ile go doda do mięsa!! Moim zdaniem zupełnie niepotrzebna jest w tym wszystkim Vegeta,ani seler - ale to tylko moje zdanie.Pozdrawiam
i to są prawdziwe, pyszne gołąbki, a nie ryż w kapuście z mięsem którego nie widać i nie czuć