Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babcia Tomasza Strzelczyka podzieliła się z widzami przepisem na znakomite, postne gołąbki, które przygotowywało się u niej w domu na Wigilię. Zaskakujący jest pomysł na farsz, do którego dodaje się starte, surowe ziemniaki.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10705
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6161
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13058
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4805
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10705
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6161
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13058
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4805
Składniki
Uwaga: Pamiętaj, aby nie wylewać wody spod gotowania grzybów i parzenia kapusty, będzie potrzebna do gotowania gołąbków
Z kapusty wytnij głąb, liście włóż do wrzącej, osolonej wody wraz z dodatkiem oleju. Trzymaj na ogniu przez 10 minut. Po tym czasie sprawdź, czy zmiękły, jeśli tak, wyciągnij je na talerz i odstaw do przestygnięcia. Następnie Z każdego liścia wytnij zgrubiałą część i odłóż na bok.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją. Cebule posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle.
Przygotuj farsz. Grzyby namocz w wodzie i ugotuj do miękkości, pamiętaj, aby nie wylewać wody spod ich gotowania. Pokrój na mniejsze części.
Ziemniaki zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odciśnij solidnie na gazie z nadmiaru płynu. Dodaj do ugotowanej kaszy wraz z posiekanymi grzybami. Dopraw solidnie solą i pieprzem. Następnie dodaj jajka i przesmażoną cebulę. Całość wymieszaj.
Gotowy farsz zawijaj w liście kapusty.
Na dno garnka wyłóż wycięte z liści zgrubiałe części kapusty oraz kilka małych liści, które zostały. Na nich układaj ciasno gołąbki, zalej wodą z grzybów oraz bulionem warzywnym, a także wodą spod parzenia kapusty – płyny powinny przykryć gołąbki. Na wierzchu poukładaj kilka liści kapusty. Całość przykryj pokrywką i gotuj około 2 godzin.