Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7179

Dodano:

Odsłon: 5441

Gołąbki, niczym duże kotlety mielone. Gołąbki nie wymagają tyle czasu przygotowania co tradycyjne, ale smakują podobnie.

Składniki

  • -1 kg.kapusty białej - 1 kg.mięsa mielonego
  • -5 jajek -200 g.ryżu (2 torebki)-2 szklanki grysik
  • -2 duże cebule
  • przyprawy (sól, pieprz,vegetta,papryka mielona,natka pietruszki)
  • DODATKOWO:-bułkę tartą do obtaczania -olej do podsmażenia
  • SOS DO POLANIA: -1 l. rosołu -3 duże łyżki przecieru pomidorowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować,posolić i odstawić żeby puściła sok.Cebulę pokroić i podsmażyć.Ugotować ryż i odcedzić. Do większej miski wbić jajka,rozmieszać. Dodać surowe mięso,odciśniętą kapustę,surowy grysik,ugotowany ryż. Wszystko
    przyprawić,solą,pieprzem,vegettą,papryką.Można dodać posiekaną natkę pietruszki.Wszystko wymieszać,jak będzie rzadkie to można dodać bułki tartej.Formować większe kotlety,obtaczać w bułce tartej i odkładać.

  2. Obsmażyć na oleju z obu stron I przełożyć na blaszkę.

  3. Zalać sosem pomidorowym.

  4. Przykryć folią aluminiową i piec 1 godz.w 180*.

  5. Przełożyć na półmisek gotowe gołąbki.Podawać polane sosem pomidorowym albo grzybowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń