Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 5471

Inna odmiana klasycznych gołąbków

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki ryżu (surowego)
  • 1/2 szklanki kaszy manny (surowej)
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej (surowej)
  • 1/2 kg kapusty białej
  • 2 sztuki cebuli
  • 3 sztuki jajek
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • Wywar
  • 750 ml wody
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • koncentrat pomidorowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno kroimy lub ścieramy na tarce do szatkowania.

  2. Cebulkę kroimy na drobną kostkę i szklimy na patelni.

  3. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy masę, formujemy okrągłe kotlety. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy. Gotowe kotlety przekładamy do garnka.

  4. W wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotowym wywarem zalewamy kotlety i dusimy około 50 minut.

  5. WSKAZÓWKI
    Pamiętajmy aby mieszać co jakiś czas nasze gołąbki i dusić na małym ogniu aby się nie przypaliły.
    Gołąbki przygotowane w takiej formie można podawać z ziemniakami lub chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń