Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez zawijania.

Gołąbki bez zawijania.

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 17608

Dodano:

Odsłon: 9367

Pracy nie ma tyle co z gołąbkami zawijanymi w liście kapusty.Smakowo nie różnią się aż tak bardzo.Wyszły bardzo smaczne. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • 1,30kg piersi z kurczaka
  • 1/4 kapusty włoskiej ( z dużej głowki)
  • 2 duże jajka
  • 100g ryżu
  • 100g kaszy gryczanej
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • pieprz i sol
  • 2 łyżki bułki tartej plus do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki bez zawijania.

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno pokroić i posolić łyżeczką soli.Wymieszać i odstawić na 2o min.

    Po tym czasie odcisnąć z wody i dać do miski.

  2. Kaszę oraz ryż gotować przez pół godz.
    Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

    Pierś zmielić.

    Do miski dodać kaszę,ryż,cebulę,jajka,bułkę tartą oraz zmielone mięso.
    Doprawić pieprzem i solą do smaku.

    Formować małe kotleciki ,obtoczyć w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz.Usmażyć z dwóch stron.

  3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dać do nagrzanego piekarnika do 150st.góra-dół,podpiec przez 20min.

    Można zalać sosem pomidorowym i zapiec.Ja polałam sosem na talerzu przed podaniem na stół.

  4. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń