Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki robione inaczej niż tradycyjne, ale równie smaczne. Ja proponuje z sosem pomidorowym. Z przepisu wychodzi ok. 25szt.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1153
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1153
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Kapustę drobno poszatkować, posypać solą i pozostawić na jakiś czas, aż puści sok (ok. 50 min.)
Ryż ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować)
Kapustę odcisnąć, dodać do niej ugotowany ryż, mięso mielone, rozbełtane jajka, kaszę mannę, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
Z masy formować średniej wielkości wałeczki, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrznym oleju na patelni na złoty kolor.
Obsmażone gołąbki ułożyć w garnku i zalać bulionem tak, żeby były przykryte. Gotować jeszcze przez 30 min. Po ugotowaniu wyjąć z bulionu, żeby zbyt nie namokły.
Przygotować sos: cebulę drobno pokroić, podsmażyć, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem poddusić. 2 łyżki mąki rozrobić ze śmietaną kremówką i odrobiną wody tak, żeby nie było grudek, zabielić tym pomidory. Gotować razem jeszcze 2-3 min. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty mozna dolać trochę wody.