Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki bez zawijania to bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Te same składniki, trochę mniej pracy, a smak równie doskonały, co tradycyjnych gołąbków.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 235
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 31
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 235
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 31
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Składniki
Kapustę ścieramy na dużych oczkach tarełka. Musi być dobrze rozdrobniona. Po starciu delikatnie ją solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Odciskamy z soku
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Nie musimy gotować do całkowitej miękkości
Cebulę siekamy i smażymy do zeszklenia na ok 4 łyżkach oleju
Mięso, ryż, kapustę wraz z olejem, dwa surowe jajka umieszczamy w dużej misce. Doprawiamy pieprzem, czerwoną papryką i delikatnie solą ( kapusta i ryż były solone ). Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką, aby składniki równomiernie się wymieszały
Z masy formujemy owalne lub okrągłe kotleciki i smażymy na oleju z obu stron do lekkiego zrumienienia, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy je zalewą przygotowaną na bazie przecieru lub passaty pomidorowej. Gołąbki powinny być zakryte prawie całkowicie zalewą
Naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st i pieczemy przez 1 godzinę
Gołąbki podajemy z ulubionym sosem
Z podanej ilości składników wyszły dwa naczynia żaroodporne gołąbków