Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki bez zawijania to bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Te same składniki, trochę mniej pracy, a smak równie doskonały, co tradycyjnych gołąbków.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Kapustę ścieramy na dużych oczkach tarełka. Musi być dobrze rozdrobniona. Po starciu delikatnie ją solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Odciskamy z soku
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Nie musimy gotować do całkowitej miękkości
Cebulę siekamy i smażymy do zeszklenia na ok 4 łyżkach oleju
Mięso, ryż, kapustę wraz z olejem, dwa surowe jajka umieszczamy w dużej misce. Doprawiamy pieprzem, czerwoną papryką i delikatnie solą ( kapusta i ryż były solone ). Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką, aby składniki równomiernie się wymieszały
Z masy formujemy owalne lub okrągłe kotleciki i smażymy na oleju z obu stron do lekkiego zrumienienia, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy je zalewą przygotowaną na bazie przecieru lub passaty pomidorowej. Gołąbki powinny być zakryte prawie całkowicie zalewą
Naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st i pieczemy przez 1 godzinę
Gołąbki podajemy z ulubionym sosem
Z podanej ilości składników wyszły dwa naczynia żaroodporne gołąbków