Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne gołąbki są pyszne, ale dość pracochłonne. Szczególnie obgotowywanie kapusty i ściąganie liści nie należy do moich ulubionych zajęć. Dlatego czasami przyrządzam gołąbki bez zawijania. Jest przy nich sporo mniej pracy, a są równie smaczne co tradycyjne. Można do nich użyć kapusty zwykłej lub włoskiej. Ja do tych gołąbków preferuję kapustę włoską, bo szybko staje się miękka przy obgotowywaniu.
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 693
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 51
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 94
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 693
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 51
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 94
Składniki
Kapustę kroimy na dwa/ trzy większe kawałki i zalewamy wodą w dużym garnku. Delikatnie solimy i gotujemy ok 10 minut. Następnie wodę odlewamy i kapustę pozostawiamy do przestygnięcia
Mięso mielimy, podobnie cebulę i czosnek
Ryż płuczemy na sicie i dodajemy do mięsa ( nie gotujemy ryżu wcześniej )
Kapustę odciskamy z wody i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa i ryżu
Do miski z w/w składnikami dodajemy jeszcze dwa jajka, olej, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy masę
Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy ok 2 litry wody, dodajemy do niej przecier pomidorowy i suszoną jarzynkę oraz solimy. Chwilę gotujemy
W dużym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem układamy uformowane gołąbki ( wg uznania mogą być podłużne bądź okrągłe ). Zostawiamy odstępy, bo gołąbki nieco "urosną". W moim naczyniu zmieściło się ich 9. W sumie wychodzi z tej ilości składników 18 sztuk, więc zapiekamy na dwa razy
Ułożone w naczyniu gołąbki zalewamy zalewą nie lejąc bezpośrednio po gołąbkach, aby się nie rozpadły. Powinny być prawie całkiem zakryte płynem
Naczynie wkładamy do piekarnika i gołąbki pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut
Gołąbki podajemy z ulubionym sosem, solo lub z ziemniakami czy też z ulubioną surówką