Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne gołąbki są pyszne, ale dość pracochłonne. Szczególnie obgotowywanie kapusty i ściąganie liści nie należy do moich ulubionych zajęć. Dlatego czasami przyrządzam gołąbki bez zawijania. Jest przy nich sporo mniej pracy, a są równie smaczne co tradycyjne. Można do nich użyć kapusty zwykłej lub włoskiej. Ja do tych gołąbków preferuję kapustę włoską, bo szybko staje się miękka przy obgotowywaniu.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1317
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5845
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18485
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1317
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5845
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18485
Składniki
Kapustę kroimy na dwa/ trzy większe kawałki i zalewamy wodą w dużym garnku. Delikatnie solimy i gotujemy ok 10 minut. Następnie wodę odlewamy i kapustę pozostawiamy do przestygnięcia
Mięso mielimy, podobnie cebulę i czosnek
Ryż płuczemy na sicie i dodajemy do mięsa ( nie gotujemy ryżu wcześniej )
Kapustę odciskamy z wody i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa i ryżu
Do miski z w/w składnikami dodajemy jeszcze dwa jajka, olej, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy masę
Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy ok 2 litry wody, dodajemy do niej przecier pomidorowy i suszoną jarzynkę oraz solimy. Chwilę gotujemy
W dużym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem układamy uformowane gołąbki ( wg uznania mogą być podłużne bądź okrągłe ). Zostawiamy odstępy, bo gołąbki nieco "urosną". W moim naczyniu zmieściło się ich 9. W sumie wychodzi z tej ilości składników 18 sztuk, więc zapiekamy na dwa razy
Ułożone w naczyniu gołąbki zalewamy zalewą nie lejąc bezpośrednio po gołąbkach, aby się nie rozpadły. Powinny być prawie całkiem zakryte płynem
Naczynie wkładamy do piekarnika i gołąbki pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut
Gołąbki podajemy z ulubionym sosem, solo lub z ziemniakami czy też z ulubioną surówką