Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne gołąbki są pyszne, ale dość pracochłonne. Szczególnie obgotowywanie kapusty i ściąganie liści nie należy do moich ulubionych zajęć. Dlatego czasami przyrządzam gołąbki bez zawijania. Jest przy nich sporo mniej pracy, a są równie smaczne co tradycyjne. Można do nich użyć kapusty zwykłej lub włoskiej. Ja do tych gołąbków preferuję kapustę włoską, bo szybko staje się miękka przy obgotowywaniu.
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 189
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 55
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 189
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 55
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Składniki
Kapustę kroimy na dwa/ trzy większe kawałki i zalewamy wodą w dużym garnku. Delikatnie solimy i gotujemy ok 10 minut. Następnie wodę odlewamy i kapustę pozostawiamy do przestygnięcia
Mięso mielimy, podobnie cebulę i czosnek
Ryż płuczemy na sicie i dodajemy do mięsa ( nie gotujemy ryżu wcześniej )
Kapustę odciskamy z wody i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa i ryżu
Do miski z w/w składnikami dodajemy jeszcze dwa jajka, olej, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy masę
Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy ok 2 litry wody, dodajemy do niej przecier pomidorowy i suszoną jarzynkę oraz solimy. Chwilę gotujemy
W dużym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem układamy uformowane gołąbki ( wg uznania mogą być podłużne bądź okrągłe ). Zostawiamy odstępy, bo gołąbki nieco "urosną". W moim naczyniu zmieściło się ich 9. W sumie wychodzi z tej ilości składników 18 sztuk, więc zapiekamy na dwa razy
Ułożone w naczyniu gołąbki zalewamy zalewą nie lejąc bezpośrednio po gołąbkach, aby się nie rozpadły. Powinny być prawie całkiem zakryte płynem
Naczynie wkładamy do piekarnika i gołąbki pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut
Gołąbki podajemy z ulubionym sosem, solo lub z ziemniakami czy też z ulubioną surówką