Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane gołąbki można zapiec w piekarniku lub z sosem pomidorowym. Polecam
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3206
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 180
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 91
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 76
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3206
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 180
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 91
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 76
Składniki
Kapustę oczyścić z brzydkich liści, wyciąć głąb, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Co jakiś czas zdejmować z kapusty miękkie, zblanszowane liście i tak do ostatniego liścia, wszystkie liście wystudzić, z każdego liścia odciąć gruby nerw. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić, przełożyć do miski, dodać mięso mielone, pokrojoną w kostkę i podsmażoną do zeszklenia cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowany, wystudzony ryż, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przygotowane liście rozłożyć na każdym liściu ułożyć porcję masy mięsno-ryżowej , zwijać gołąbki. Najpierw boki do środka, następnie zwijać jak roladę. Gołąbki ułożyć ciasno jeden obok drugiego w dużym garnku zalać je wodą z gotowania kapusty i dusić do miękkości pod przykryciem. Tak przygotowane gołąbki możemy zapiekać w piekarniku lub podawać z sosem pomidorowym. Gdy chcemy gołąbki zapiekać w piekarniku to dusimy nie całkiem do miękkości , a jeżeli do sosu to wyjmujemy miękkie gołąbki, a z powstałego płynu przygotowujemy sos pomidorowy. Smacznego
Gołąbki przygotowane do zapiekania lub do podania z sosem.