Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane gołąbki można zapiec w piekarniku lub z sosem pomidorowym. Polecam
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5370
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 899
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5078
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1341
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5370
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 899
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5078
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1341
Składniki
Kapustę oczyścić z brzydkich liści, wyciąć głąb, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Co jakiś czas zdejmować z kapusty miękkie, zblanszowane liście i tak do ostatniego liścia, wszystkie liście wystudzić, z każdego liścia odciąć gruby nerw. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić, przełożyć do miski, dodać mięso mielone, pokrojoną w kostkę i podsmażoną do zeszklenia cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowany, wystudzony ryż, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przygotowane liście rozłożyć na każdym liściu ułożyć porcję masy mięsno-ryżowej , zwijać gołąbki. Najpierw boki do środka, następnie zwijać jak roladę. Gołąbki ułożyć ciasno jeden obok drugiego w dużym garnku zalać je wodą z gotowania kapusty i dusić do miękkości pod przykryciem. Tak przygotowane gołąbki możemy zapiekać w piekarniku lub podawać z sosem pomidorowym. Gdy chcemy gołąbki zapiekać w piekarniku to dusimy nie całkiem do miękkości , a jeżeli do sosu to wyjmujemy miękkie gołąbki, a z powstałego płynu przygotowujemy sos pomidorowy. Smacznego
Gołąbki przygotowane do zapiekania lub do podania z sosem.