Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babcia robi najlepsze gołąbki. Tylko mięsko, bez ryżu i biały sos.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3491
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2942
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 171
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 132
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3491
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2942
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 171
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 132
Składniki
Kapustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, solimy. Wolno gotujemy pod przykryciem ok 20 min. Odcedzamy i studzimy. Nacinamy głąba i delikatnie rozkładamy kapustę na pojedyncze liście. Ścinamy główne żyły z liści. Najmniejsze i uszkodzone liście odkładamy. Do miski wkładamy mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajka, zeszklone cebulke, majeranek, pieprz czarny młotkowany z kolendrą. Sporo pieprzu. Musi być wyrażnie wyczuwalny. Sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dolewamy wodę jeśli jest taka potrzeba. Masa ma być dość luźna. Robimy duże klopsy, które kładziemy na obgotowane liście i zwijamy, lekko dociskając. Tak robimy do wyczerpania składników. Dno dużego garnka - gęsiarki wykładamy odłożonymi liśćmi. Na wierzchu układamy nasze gołąbki i przykrywamy też liśćmi. Gołąbki układamy jeden przy drugim, końcówką liścia do dołu. Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości gołąbków. Wkładamy liście laurowe, kulki ziela angielskiego. Dusimy na bardzo małym ogniu ok 2 godz. Gołąbki podajemy w sosie własnym, który robimy z powstałego wywaru, zagęszczając żurkiem z butelki. Smacznego.