Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babcia robi najlepsze gołąbki. Tylko mięsko, bez ryżu i biały sos.
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 324
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 161
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2467
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 324
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 161
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2467
Składniki
Kapustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, solimy. Wolno gotujemy pod przykryciem ok 20 min. Odcedzamy i studzimy. Nacinamy głąba i delikatnie rozkładamy kapustę na pojedyncze liście. Ścinamy główne żyły z liści. Najmniejsze i uszkodzone liście odkładamy. Do miski wkładamy mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajka, zeszklone cebulke, majeranek, pieprz czarny młotkowany z kolendrą. Sporo pieprzu. Musi być wyrażnie wyczuwalny. Sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dolewamy wodę jeśli jest taka potrzeba. Masa ma być dość luźna. Robimy duże klopsy, które kładziemy na obgotowane liście i zwijamy, lekko dociskając. Tak robimy do wyczerpania składników. Dno dużego garnka - gęsiarki wykładamy odłożonymi liśćmi. Na wierzchu układamy nasze gołąbki i przykrywamy też liśćmi. Gołąbki układamy jeden przy drugim, końcówką liścia do dołu. Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości gołąbków. Wkładamy liście laurowe, kulki ziela angielskiego. Dusimy na bardzo małym ogniu ok 2 godz. Gołąbki podajemy w sosie własnym, który robimy z powstałego wywaru, zagęszczając żurkiem z butelki. Smacznego.