Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasz klasyczny dodatek do obiadu podany w nieco bardziej fikuśnym wydaniu. Zi...
Odsłon: 84
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 81
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
Nasz klasyczny dodatek do obiadu podany w nieco bardziej fikuśnym wydaniu. Zi...
Odsłon: 84
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 81
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
Składniki
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb kapuściany. Następnie naszą kapustkę obgotować w lekko osolonej wodzie (czas gotowania ok. 45 minut), wystudzić, podzielić na liście. Mięso ugotować w osolonej wodzie (czas gotowania ok. 90 minut), wystudzić, zmielić w maszynce. Ryż ugotować na sypko (proporcja ryżu do wody 1:2), wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu. Dodać do niej ryż i mięso. Farsz wymieszać, doprawić do smaku solą i pierzem. Ściąć grube nerwy z liści kapusty lub lekko rozbić tłuczkiem (ja preferuję drugą opcję). Na każdy liść nakładać przygotowane nadzienie, zakładać z obu stron brzegi listka i całość zwijać w wałek. Dno rondla (u mnie gęsiarka) posmarować tłuszczem (łyżka smalcu), wyłożyć małymi liśćmi kapusty i na nich układać gotowe gołąbki ściśle obok siebie, zwiniętą stroną w dół. Zalać niewielką ilością przegotowanej wody zmieszanej z łyżeczką maggi. Gołąbki dusić pod przykryciem przez około godzinę. W razie potrzeby podlewać jeszcze gotowaną wodą. Gołąbki podawać z sosem pieczarkowym. Przepis na sos pieczarkowy na moim profilu: smaker.pl/przepis-sos-pieczarkowy,105720.html
Smacznego! Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 25 gołąbków.