Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 124
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 105
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 124
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 105
Składniki
Ugotowany ryz (wg zalecen na opakowaniu) mieszamy z surowym mielonym miesem, bulka tarta (wczesniej zalana mlekiem), jajkiem, sola i pieprzem do smaku.
Kapuste albo sparzamy cala we wrzatku, wycinajac najpierw glab, lub dzielimy na osobne liscie jesli sie da i tak parzymy, az zmiekna. Wtedy mozna nie wycinac glebu, ale rozbic go mlotkiem do miesa jak bedzie miekki.
Zawijamy miesko w lisc kapusty. Okolo pol garsci mieska zmiesci sie na lisciu. Ukladamy miesko na czesci przy glabie, formujac owal, zawijamy najpierw od siebie, potem boki i na koncu zawijamy reszte. W ten sposob nie trzeba uzywac nitki i golabki nam sie nie rozpadna. Nastepnie ciasno ukladamy je w zaroodpornym naczyniu z wieczkiem, podlewamy odrobina wody i pieczemy w 200 stopniach przez ok 1-1,5 godziny. Ciasne ulozenie golabkow rowniez niepozwoli na ich rozpadanie sie.
Gdy golabki sa upieczone (kapusta moze w niektorych miejscach sie przypiec na ciemno, ale to nic nie szkodzi), przygotowujemy sos. Robimy zasmazke z maki i masla, podsmazamy ok 2 minuty i dodajemy stopniowo bulion i sok z pieczenia golabkow, ciagle mieszajac az uzyskamy pozadana konsystencje sosu. Dodajemy sol i pieprz do smaku, ew. moze byc takze Vegeta, a na koniec przecier pomidorowy wg uznania. Przekladamy golabki do duzego garnka i zalewamy sosem, aby pozniej latwo bylo je odgrzewac i zeby przeszly smaczkiem pomidorowego sosu.
Golabki podajemy z gotowanymi ziemniaczkami, puree lub chlebkiem. Smacznego :)