Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym
Ugotowany ryz (wg zalecen na opakowaniu) mieszamy z surowym mielonym miesem, bulka tarta (wczesniej zalana mlekiem), jajkiem, sola i pieprzem do smaku.
Kapuste albo sparzamy cala we wrzatku, wycinajac najpierw glab, lub dzielimy na osobne liscie jesli sie da i tak parzymy, az zmiekna. Wtedy mozna nie wycinac glebu, ale rozbic go mlotkiem do miesa jak bedzie miekki.
Zawijamy miesko w lisc kapusty. Okolo pol garsci mieska zmiesci sie na lisciu. Ukladamy miesko na czesci przy glabie, formujac owal, zawijamy najpierw od siebie, potem boki i na koncu zawijamy reszte. W ten sposob nie trzeba uzywac nitki i golabki nam sie nie rozpadna. Nastepnie ciasno ukladamy je w zaroodpornym naczyniu z wieczkiem, podlewamy odrobina wody i pieczemy w 200 stopniach przez ok 1-1,5 godziny. Ciasne ulozenie golabkow rowniez niepozwoli na ich rozpadanie sie.
Gdy golabki sa upieczone (kapusta moze w niektorych miejscach sie przypiec na ciemno, ale to nic nie szkodzi), przygotowujemy sos. Robimy zasmazke z maki i masla, podsmazamy ok 2 minuty i dodajemy stopniowo bulion i sok z pieczenia golabkow, ciagle mieszajac az uzyskamy pozadana konsystencje sosu. Dodajemy sol i pieprz do smaku, ew. moze byc takze Vegeta, a na koniec przecier pomidorowy wg uznania. Przekladamy golabki do duzego garnka i zalewamy sosem, aby pozniej latwo bylo je odgrzewac i zeby przeszly smaczkiem pomidorowego sosu.
Golabki podajemy z gotowanymi ziemniaczkami, puree lub chlebkiem. Smacznego :)
Fit serniczek cytrynowy z mandarynkami. Ekspresowy deser, który przygotujesz...
Odsłon: 287
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 127
Pomysł na tą zapiekankę odgapiłam od siostry która bardzo często ją przygotow...
Odsłon: 221
Zapiekanka chłopska. Dziś mam dla Was pomysł na pyszną zapiekankę chłopską. R...
Odsłon: 297
Uwielbiam przygotowywać pizzę więc często eksperymentuje z jej wyglądem. Dziś...
Odsłon: 234
Fit serniczek cytrynowy z mandarynkami. Ekspresowy deser, który przygotujesz...
Odsłon: 287
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 127
Pomysł na tą zapiekankę odgapiłam od siostry która bardzo często ją przygotow...
Odsłon: 221
Zapiekanka chłopska. Dziś mam dla Was pomysł na pyszną zapiekankę chłopską. R...
Odsłon: 297
Uwielbiam przygotowywać pizzę więc często eksperymentuje z jej wyglądem. Dziś...
Odsłon: 234
Składniki
Ugotowany ryz (wg zalecen na opakowaniu) mieszamy z surowym mielonym miesem, bulka tarta (wczesniej zalana mlekiem), jajkiem, sola i pieprzem do smaku.
Kapuste albo sparzamy cala we wrzatku, wycinajac najpierw glab, lub dzielimy na osobne liscie jesli sie da i tak parzymy, az zmiekna. Wtedy mozna nie wycinac glebu, ale rozbic go mlotkiem do miesa jak bedzie miekki.
Zawijamy miesko w lisc kapusty. Okolo pol garsci mieska zmiesci sie na lisciu. Ukladamy miesko na czesci przy glabie, formujac owal, zawijamy najpierw od siebie, potem boki i na koncu zawijamy reszte. W ten sposob nie trzeba uzywac nitki i golabki nam sie nie rozpadna. Nastepnie ciasno ukladamy je w zaroodpornym naczyniu z wieczkiem, podlewamy odrobina wody i pieczemy w 200 stopniach przez ok 1-1,5 godziny. Ciasne ulozenie golabkow rowniez niepozwoli na ich rozpadanie sie.
Gdy golabki sa upieczone (kapusta moze w niektorych miejscach sie przypiec na ciemno, ale to nic nie szkodzi), przygotowujemy sos. Robimy zasmazke z maki i masla, podsmazamy ok 2 minuty i dodajemy stopniowo bulion i sok z pieczenia golabkow, ciagle mieszajac az uzyskamy pozadana konsystencje sosu. Dodajemy sol i pieprz do smaku, ew. moze byc takze Vegeta, a na koniec przecier pomidorowy wg uznania. Przekladamy golabki do duzego garnka i zalewamy sosem, aby pozniej latwo bylo je odgrzewac i zeby przeszly smaczkiem pomidorowego sosu.
Golabki podajemy z gotowanymi ziemniaczkami, puree lub chlebkiem. Smacznego :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kopytka z młodych ziemniaków
Dania główne
Pyszna karkówka z patelni
Dania główne
Jajka w sosie koperkowym
Dania główne
"Serowy makaron" z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą
Kopytka z młodych ziemniaków
Doskonały przepis dla wszystkich fanów mącznych potraw. Kopytka z młodych zie...
Odsłon: 186
Pyszna karkówka z patelni
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 152