Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż to gołąbki, to wcale nie są praco- i czasochłonne. Wystarczy trochę sprytnej organizacji i można je zrobić po powrocie z pracy na ciepłą kolację.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6896
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5090
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2052
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6896
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5090
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2052
Składniki
Nastawić osoloną wodę w dwóch większych garnkach - 1 na kapustę, 2 - na ryż. W czasie kiedy się nam ma zagotować...
Obrać i pokroić cebulę w średniej wielkości kostkę. Usmażyć na oliwie.
Mięso podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu - jest go w nim tyle, że sama ''''odlewam'''' i dodaję do farszu chudszą wersję.
Ryż ugotować prawie na miękko, odcedzić, przelać zimną wodą.
Z kapusty usunąć głąb i obgotowywać, ściągając kolejne liście - ostrożnie, żeby ich nie zniszczyć.
W garnku/misce wymieszać ryż, podsmażone mięso, cebulę - doprawić do smaku.
Włączyć piekarnik - 150-180 stopni - niech się nagrzewa. :)
Gołąbki zwijać, kładąc na liść 2 łyżki (lub mniej/więcej - jak kto lubi) farszu. Zawijać.
Włożyć do naczynia żaroodpornego lub zapiekacza. Przy metalowym zapiekaczu warto dać na dno liście kapusty, by się gołąbki nie przypiekły. Przykryć kilkoma listkami tejże. Zalać 2 szklankami wody, w której rozposzczono kostkę rosołową.
A teraz do rozgrzanego piekarnika na 1-1,5 godziny. Smacznego. :)