Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki po chłopsku to prosta, a zarazem oryginalna wersja klasycznego dania. Bazy do farszu nie stanowi ryż czy kasza, lecz ziemniaki.
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 9873
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1712
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 9873
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1712
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy przestygną i odparują z nadmiaru wody, rozgnieć je na purée. Praską rozgnieć też twaróg. Połącz go z ziemniakami.
Pokrój kiełbasę w niedużą kostkę i wysmaż na patelni. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodaj pokrojoną drobno cebulę i wysmaż do miękkości. Połącz cebulę i kiełbasę z masą ziemniaczano-serową. Dodaj rozkłócone jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
W dużym garnku zagotuj wodę do sparzenia kapusty. Usuń z niej zewnętrzne, zniszczone liście. Pozostałe porozdzielaj i zblanszuj we wrzącej wodzie przez około 2 minuty. Z liści wytnij twarde części. Na środek każdego nałóż porcję farszu. Zawiń liście tak, by uformować z nich gołąbki.
Przygotuj średniej wielkości naczynie żaroodporne (takie, by zmieściły się w nim wszystkie gołąbki). Wysmaruj je masłem i wyłóż zewnętrznymi liśćmi kapusty. Ułóż na nich dość ściśle gołąbki i zalej bulionem w takiej ilości, by prawie całkowicie zakrył gołąbki. Przykryj je pozostałymi liśćmi kapusty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę.
Odlej z wywar gołąbków. Połącz z koncentratem pomidorowym i śmietaną. Dopraw do smaku solą i odrobiną cukru. Polej sosem gołąbki przed podaniem.