Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki po czesku, z młodej kapusty z farszem z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, podane z ziemniakami polane sosem pomidorowym.
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 100
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 184
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 464
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 267
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 100
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 184
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 464
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 267
Składniki
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 24 sparzone liście, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków. Na każdy liść nakładamy farsz zrobiony z mielonego mięsa i ryżu ugotowanego, doprawiony solą, majerankiem i pieprzami. Formujemy gołąbki. Uformowane gołąbki układamy do większego garnka w którym dno wykładamy 2 liśćmi kapusty. Między układane warstwy gołąbków kładziemy ziele angielskie, liście laurowe, gałązki lubczyku i suszoną włoszczyznę. Wierzch w garnku pokrywamy liśćmi kapusty. Całość zalewamy wodą z pastą rosołową i gotujemy 60-70 minut, do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie miękka odlewamy chochlą 500 ml wywaru. Mieszamy koncentrat pomidorowy z wywarem i wlewamy go do garnka z gołąbkami. Całość gotujemy jeszcze 10-15 minut. Z części wywaru robimy sos, zagęszczając go mąką. Gołąbki podajemy z ugotowanymi ziemniakami, całość polewamy sosem i posypujemy zieleniną. Smacznego !!!