Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki po czesku, z młodej kapusty z farszem z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, podane z ziemniakami polane sosem pomidorowym.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 378
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 378
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 24 sparzone liście, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków. Na każdy liść nakładamy farsz zrobiony z mielonego mięsa i ryżu ugotowanego, doprawiony solą, majerankiem i pieprzami. Formujemy gołąbki. Uformowane gołąbki układamy do większego garnka w którym dno wykładamy 2 liśćmi kapusty. Między układane warstwy gołąbków kładziemy ziele angielskie, liście laurowe, gałązki lubczyku i suszoną włoszczyznę. Wierzch w garnku pokrywamy liśćmi kapusty. Całość zalewamy wodą z pastą rosołową i gotujemy 60-70 minut, do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie miękka odlewamy chochlą 500 ml wywaru. Mieszamy koncentrat pomidorowy z wywarem i wlewamy go do garnka z gołąbkami. Całość gotujemy jeszcze 10-15 minut. Z części wywaru robimy sos, zagęszczając go mąką. Gołąbki podajemy z ugotowanymi ziemniakami, całość polewamy sosem i posypujemy zieleniną. Smacznego !!!