Coś dla zabieganych - gołąbki bez zawijania w pysznym, aromatycznym sosie.
Gołąbki poznańskie z warzywnym sosem
Składniki
- 0.5 kg dowolnego mięsa mielonego
- 0.5 główki kapusty pekińskiej
- 1 woreczek ryżu
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- Sól, pieprz
- Odrobina bułki tartej opcjonalnie
- 2 jajka
- 250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 5 pomidorów (bez skórki)
- Mała cukinia
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie odrobina cukru
- Olej do smażenia
- Mąka do obtoczenia gołąbków
Składniki
- 0.5 kg dowolnego mięsa mielonego
- 0.5 główki kapusty pekińskiej
- 1 woreczek ryżu
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- Sól, pieprz
- Odrobina bułki tartej opcjonalnie
- 2 jajka
- 250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 5 pomidorów (bez skórki)
- Mała cukinia
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie odrobina cukru
- Olej do smażenia
- Mąka do obtoczenia gołąbków

Etapy przygotowania
Ryż gotujemy al dente. Kapustę szatkujemy bardzo drobno, cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy wszystko do mięsa. Następnie dodajemy rozkłócone jajka i namoczoną bułkę. Doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę (najlepiej dłonią, by czuć konsystencję). Jeśli masa będzie zbyt rzadka możemy dodać odrobinę bułki tartej. Formujemy podłóżne kotleciki (dla ułatwienia maczając dłonie w wodzie), obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
Sos: cebulę drobno siekamy, podsmażany, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, następnie jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Z cukini wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, zalewamy je przecierem pomidorowym (lub dodajemy pokrojone drobno pomidory). Doprawiamy do smaku. Jeśli pomidory były dość kwaśne, możemy dodać do sosu odrobinę cukru.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej prostokątnym - najłatwiej w nim ułożyć kotleciki), zalewamy sosem i pieczemy ok 40 min w 180 st. C. Smacznego! :)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
- Impreza
- Polska
- Francuska
- Warzywa
- Szpinak
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Sery pleśniowe
- Przyprawy
- Czosnek
- Ciasta
Odsłon: 11302

To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 281

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 321

Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Orzechy
- Włoskie
- Płatki
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 49

Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Bazylia
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 413
Ostatnio komentowane przepisy

Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
- Impreza
- Polska
- Francuska
- Warzywa
- Szpinak
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Sery pleśniowe
- Przyprawy
- Czosnek
- Ciasta
Odsłon: 11302

To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 281

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 321

Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Orzechy
- Włoskie
- Płatki
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 49

Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Bazylia
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 413



Składniki
- 0.5 kg dowolnego mięsa mielonego
- 0.5 główki kapusty pekińskiej
- 1 woreczek ryżu
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- Sól, pieprz
- Odrobina bułki tartej opcjonalnie
- 2 jajka
- 250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 5 pomidorów (bez skórki)
- Mała cukinia
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie odrobina cukru
- Olej do smażenia
- Mąka do obtoczenia gołąbków
Ryż gotujemy al dente. Kapustę szatkujemy bardzo drobno, cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy wszystko do mięsa. Następnie dodajemy rozkłócone jajka i namoczoną bułkę. Doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę (najlepiej dłonią, by czuć konsystencję). Jeśli masa będzie zbyt rzadka możemy dodać odrobinę bułki tartej. Formujemy podłóżne kotleciki (dla ułatwienia maczając dłonie w wodzie), obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
Sos: cebulę drobno siekamy, podsmażany, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, następnie jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Z cukini wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, zalewamy je przecierem pomidorowym (lub dodajemy pokrojone drobno pomidory). Doprawiamy do smaku. Jeśli pomidory były dość kwaśne, możemy dodać do sosu odrobinę cukru.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej prostokątnym - najłatwiej w nim ułożyć kotleciki), zalewamy sosem i pieczemy ok 40 min w 180 st. C. Smacznego! :)