Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla zabieganych - gołąbki bez zawijania w pysznym, aromatycznym sosie.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 135
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1234
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 220
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 135
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1234
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 220
Składniki
Ryż gotujemy al dente. Kapustę szatkujemy bardzo drobno, cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy wszystko do mięsa. Następnie dodajemy rozkłócone jajka i namoczoną bułkę. Doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę (najlepiej dłonią, by czuć konsystencję). Jeśli masa będzie zbyt rzadka możemy dodać odrobinę bułki tartej. Formujemy podłóżne kotleciki (dla ułatwienia maczając dłonie w wodzie), obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
Sos: cebulę drobno siekamy, podsmażany, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, następnie jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Z cukini wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, zalewamy je przecierem pomidorowym (lub dodajemy pokrojone drobno pomidory). Doprawiamy do smaku. Jeśli pomidory były dość kwaśne, możemy dodać do sosu odrobinę cukru.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej prostokątnym - najłatwiej w nim ułożyć kotleciki), zalewamy sosem i pieczemy ok 40 min w 180 st. C. Smacznego! :)