Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki poznańskie z warzywnym sosem

Gołąbki poznańskie z warzywnym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 372

Dodano:

Odsłon: 7266

Coś dla zabieganych - gołąbki bez zawijania w pysznym, aromatycznym sosie.

Składniki

  • 0.5 kg dowolnego mięsa mielonego
  • 0.5 główki kapusty pekińskiej
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • Sól, pieprz
  • Odrobina bułki tartej opcjonalnie
  • 2 jajka
  • 250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 5 pomidorów (bez skórki)
  • Mała cukinia
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie odrobina cukru
  • Olej do smażenia
  • Mąka do obtoczenia gołąbków
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki poznańskie z warzywnym sosem

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy al dente. Kapustę szatkujemy bardzo drobno, cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy wszystko do mięsa. Następnie dodajemy rozkłócone jajka i namoczoną bułkę. Doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę (najlepiej dłonią, by czuć konsystencję). Jeśli masa będzie zbyt rzadka możemy dodać odrobinę bułki tartej. Formujemy podłóżne kotleciki (dla ułatwienia maczając dłonie w wodzie), obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

  2. Sos: cebulę drobno siekamy, podsmażany, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, następnie jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Z cukini wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, zalewamy je przecierem pomidorowym (lub dodajemy pokrojone drobno pomidory). Doprawiamy do smaku. Jeśli pomidory były dość kwaśne, możemy dodać do sosu odrobinę cukru.

  3. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej prostokątnym - najłatwiej w nim ułożyć kotleciki), zalewamy sosem i pieczemy ok 40 min w 180 st. C. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń