Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne gołąbki, w sam raz na lato. :)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 690
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 690
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Składniki
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, ugotować w osolonej wodzie.
Mielone przyprawić, wymieszać z jajkiem, ryżem i namoczoną bułką.
Oddzielać z kapusty poszczególne liście, ścinać głąb z łodygi, aby liście były bardziej elastyczne, nadziewać mięsnym farszem. Zwijać ciasno, jeśli trzeba, związać bawełnianą białą nitką.
Tak przygotowane gołąbki obsmażać na oleju, by sie lekko zrumieniły. Następnie umieścić w duzym garnku, podlać troszkę wody (ok 0,5 szklanki) i gotować aż mięso się ugotuje.
Dodać przecier, lekko rozrobiony wodą, pogotować.
Wyjąć gołąbki z garnka. Sos zaklepać śmietaną wymieszaną z mąką, doprawić do smaku odrobiną cukru i soli. Ponownie włożyć gołąbki do sosu i dusić razem, aby się "przegryzło".
Podawać z kartofelkami albo samodzielnie (w końcu jest tam juz ryż...). Smacznego! :)