Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne gołąbki, w sam raz na lato. :)
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3948
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415354
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2535
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3948
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415354
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2535
Składniki
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, ugotować w osolonej wodzie.
Mielone przyprawić, wymieszać z jajkiem, ryżem i namoczoną bułką.
Oddzielać z kapusty poszczególne liście, ścinać głąb z łodygi, aby liście były bardziej elastyczne, nadziewać mięsnym farszem. Zwijać ciasno, jeśli trzeba, związać bawełnianą białą nitką.
Tak przygotowane gołąbki obsmażać na oleju, by sie lekko zrumieniły. Następnie umieścić w duzym garnku, podlać troszkę wody (ok 0,5 szklanki) i gotować aż mięso się ugotuje.
Dodać przecier, lekko rozrobiony wodą, pogotować.
Wyjąć gołąbki z garnka. Sos zaklepać śmietaną wymieszaną z mąką, doprawić do smaku odrobiną cukru i soli. Ponownie włożyć gołąbki do sosu i dusić razem, aby się "przegryzło".
Podawać z kartofelkami albo samodzielnie (w końcu jest tam juz ryż...). Smacznego! :)