Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znane i lubiane mielone zawinięte w kapustę czyli popularne gołąbki. Podawane z sosem pomidorowym bądź też bez niego w zależności od gustu.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5570
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8846
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7785
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5341
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5570
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8846
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7785
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5341
Składniki
Do wysokiego garnka wlewamy wodę i gotujemy. Z kapusty usuwamy brzydkie liście a następnie wykrawamy głąba. Gotujemy ok 8 min aż liście zaczną delikatnie odchodzić od kapusty. Odrywamy liście wkładając do zimnej wody z lodem w tym czasie przygotowujemy farsz.
Do miski dodajemy mielone, nieugotowany ryż, słodką paprykę, startą cebulkę oraz sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy jajko oraz bułkę tartą wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotlety które zawiniemy w kapuście.
Do każdego liścia wkładamy mielone. Następnie kotlecika przykrywamy od dołu, z boków i zawijamy do góry. Tak przygotowane gołąbki przekładamy do garnka którego spód wykładamy liśćmi kapusty. Ciasno układając gołąbki zalewamy je bulionem. Następnie gotujemy ok 45 minut do miękkości kapusty. Po tym odlewamy trochę wywaru do miseczki dodajemy mąkę oraz przecier i całość przelewamy do gołąbków gotując jeszcze 10-15 minut.