Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są dość pracochłonne. Tym razem przygotowałam je w kapuście włoskiej i zapiekłam w piekarniku. Gołąbki w tej wersji można zapiekać w piekarniku, ale również tradycyjnie ugotować w zalewie. Ja ostatnio połowę zapiekłam, a drugą połowę ugotowałam. Jedna i druga wersja bardzo smaczna. Gołąbki w naczyniu do zapiekania zalewamy zalewą prawie do całkowitego zakrycia. W czasie zapiekania płyn w dużej części odparuje.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 54
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4350
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 54
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4350
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Składniki
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie ( ale nie do całkowitej miękkości)
Podobnie ugotować kaszę
Kasze i ryż przesypać do dużej miski, wymieszać i ostudzić
Mięso umyć i zmielić. Słoninę również zmielić i stopić na patelni. Dodać pokrojoną drobno cebule i smażyć razem do ładnego zeszklenia cebuli
Przestudzoną kaszę wymieszać z tłuszczem i cebulą, następnie dodać zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem wg uznania i wszystko dokładnie wymieszać.
Z 3 litrów wody, jarzynki i przecieru ugotować zalewę. Dosolić do smaku
Z kapusty zdjąć liście uważając, aby się nie połamały. Z każdego ścinać grubą część
W dużym garnku zagotować wodę. Lekko ją osolić i wrzucać do niej po 2 - 3 liście ( ilość ilości zależy od wielkości garnka ). Obgotowywać ok 3 minuty, a potem wyjmować na duży talerz lub do dużej miski, tak aby liście się nie poszarpały
Przestudzić i zawijać w liście porcję kaszy z mięsem. Końce liści podwijać pod spód
Tak przygotowane gołąbki układać ściśle w żaroodpornej formie do zapiekania. Zalać zalewą i wstawić na ok 70 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wierzch można przykryć kilkoma pozostałymi liśćmi kapusty, aby zanadto się nie spiekł. Ja przykrywam gołąbki wówczas, gdy już się zrumienią
Podawać z ulubionym sosem. Ja zazwyczaj robię pieczarkowy albo pomidorowy
Ilość składników podanych przeze mnie w tym przepisie starcza na jakieś 16 gołąbków ( część z nich będzie mniejsza, bo środkowe liście są nieco mniejsze ). Ostatnio połowę gołąbków zapiekłam, a połowę ugotowałam. Jeśli gołąbki chcemy ugotować to spód garnka wykładamy kilkoma cienkimi plastrami boczku, na to kładziemy liść kapusty, a dopiero potem ściśle układamy warstwy gołąbków. Zalewamy zalewą i gotujemy ok 70 minut