Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki to danie popularne w wielu krajach i w zasadzie nie do końca wiadomo, skąd wzięła się tradycja zawijania mięsnego nadzienia w liście kapusty. W zależności od tradycji kulinarnej rodzaj farszu może się nieco różnić, jedno jednak pozostaje takie samo – gołąbki bez wątpienia są stworzone, aby nakarmić całą rodzinę. Aby nikt nie odszedł od stołu głodny, mamy dla was przepis na gołąbki z 1 kg mięsa. Do wykonania potrawy użyj wieprzowiny, dzięki której farsz będzie soczysty. Jeśli wybierzesz wołowinę lub kurczaka, do mielonego mięsa dodaj odrobinę masła lub oleju, a nadzienie nie będzie przesuszone.
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4178
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 559
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 631
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 3023
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4178
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 559
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 631
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 3023
Składniki
W dużym garnku z osoloną wodą ugotuj całą główkę kapusty (twardą, środkową część wytnij), a gdy zacznie stawać się miękka, powoli odrywaj zewnętrzne liście kapusty i odkładaj na talerz. Uważaj, aby nie porwać liści. Ryż opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Następnie odsącz go i odstaw do przestygnięcia. W dużej misce umieść zmielone mięso. 2 cebule obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Następnie dorzuć ugotowany ryż, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dobrze sprawdzi się także suszony majeranek lub oregano, a szczypta zmielonych, suszonych borowików dodaj niezwykłego smaku. Farsz dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką i odstaw.
Bardzo drobno posiekaj obraną cebulę, ewentualnie możesz użyć też 1-2 ząbków czosnku i przecisnąć je przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę (z czosnkiem), następnie dodaj obraną i drobno starą marchewkę, po czym przesmażaj, aż warzywa zaczną ładnie pachnieć. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, następnie przerzuć je do cebuli i marchewki. Przesmażaj warzywa dodając sól, czarny pieprz i suszone zioła (sprawdzą się włoskie). Po chwili dodaj wodę, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotuj sos, aż pomidory się rozpadną, a w razie potrzeby dopraw solą, czarnym pieprzem i cukrem.
Nabieraj łyżką porcje farszu, układaj po jednej stronie liści kapusty, ciasno zawijaj gołąbki i układaj na talerzu złączeniem do dołu. Po czym rozgrzej olej lub klarowane masło na patelni i obsmaż gołąbki ze wszystkich stron, następnie przełóż je do garnka z sosem i gotuj na średnim ogniu ok. 40 minut. Ugotowane gołąbki wykładaj na talerze i polej sosem. Możesz serwować samodzielnie, z gotowanymi ziemniakami lub kromką świeżego pieczywa. Dzięki temu przepisowi na gołąbki z 1 kg mięsa przygotujesz naprawdę dużą porcję tego dania. Nadmiar możesz przełożyć do słoików i zamknąć na gorąco lub schłodzić i przechowywać w lodówce lub zamrażarce.